időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Jó ütemben halad az új generációs fejlődés

Rácz Gergő
2019.05.24. 09:09

Újabb mérföldkőhöz ért az új generációs, úgynevezett 5G-mobilhálózat kiépítése a magyar piacon, miután a Vodafone tegnap felavatta Budapest első állandó, élő bázisállomását. – A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a mobilágazat jövőjét érintő jelentős döntés előtt áll, amely a gigabit alapú társadalom első mérföldkövének is tekinthető – mondta Aranyosné Börcs Janka, a hatóság főigazgatója.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, az NMHH még idén értékesíteni kívánja azokat a frekvenciatartományokat, amelyek alkalmasak az ötödik generációs szolgáltatások támogatására. Börcs elmondása szerint az értékesítési dokumentum tervezete várhatóan már júniusban megjelentetik, az értékesítési folyamat a nyár végére vagy ősz elejére lezárulhat, így év végére már adott minden az 5G széles körű terjedéséhez, a többi a szolgáltatókon múlik.

– Az embereknek és az itt működő vállalkozásoknak stabil, jó minőségű, gyors és megfizethető 5G-hálózatra van szüksége. Ezekben a napokban Magyarországon új ­infokommunikációs és új digitális fejlesztési korszak kezdődik – mondta Kara Ákos, az ­Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. Hangsúlyozta: a kormány a jövőben is támogatni igyekszik azon piaci szereplők tevékenységét, amelyek aktívak az 5G fejlesztésében.

A budapesti állandó 5G-bázisállomást felavató eseményen a technológia részleteiről Ahmed Elsayed, a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese beszélt. – A budapesti és zalaegerszegi állandó 5G-állomásaink a már meglévő 4G-állomásainkra épülnek. A saját, 3,5 gigahertzes frekvenciánkat használó 5G-állomások elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja a másodpercenkénti egy gigabitet, a késleltetés pedig tíz milliszekundum alá is csökkenhet – mondta.

Mindez megteremti olyan, még távlatinak tűnő lehetőségek elterjedését, mint az önvezető autók vagy akár távlati orvosi beavatkozások végrehajtása, a szórakoztatóiparban pedig minden bizonnyal sorakozni fognak az ötletek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.