Önkormányzati tulajdonba került Debrecenben a BMW-gyárnak is helyet adó terület

Forrás: MTI2019. 05. 24. 19:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önkormányzati tulajdonba került Debrecenben a leendő BMW autógyárnak is helyet adó északnyugati gazdasági övezet 400 hektáros területe – közölte a városháza sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint a fejlesztési övezet kialakításának első üteme 150 tulajdonost érintett. Az esetek 93 százalékában közös megegyezéssel – adásvétellel vagy csereterület biztosításával – zárult a folyamat, a terület 7 százalékát pedig kisajátították.

A vételár kifizetések folyamatosak, a megállapodásoknak, vagy a határozatoknak megfelelően. Az önkormányzat 300 hektár csereterületet biztosított, amely 14 hektár kivételével az érintett gazdák tulajdonába került.

A tárgyalások ideje alatt a területen végzett előzetes munkálatok – a lőszermentesítés és a régészet – a földtulajdonosok hozzájárulásával zajlottak, így az ütemtervnek megfelelően, fél évvel a szerződés aláírását követően lezárulhatott az északnyugati gazdasági övezet kialakításának első üteme – közölte a városháza.

A gazdasági övezethez szükséges infrastruktúra kialakításának előkészítése zajlik, ez szükségessé teszi további területek megszerzését is. Az erre vonatkozó tárgyalások folyamatban vannak az érintett tulajdonosokkal – jelezték.

Márciusban jelentette be az önkormányzat, hogy a BMW-gyárnak is helyet adó északnyugati gazdasági övezet infrastruktúrájának kialakításával az erre kiírt pályázat nyertesének, a Market Építő Zrt.-nek 2019 őszéig kell végeznie a beruházás első, majd 2020 áprilisáig a második ütemével. A cég nettó 22,29 milliárd forintért vállalta a munkát.

Debrecen északnyugati gazdasági övezete ipari és infrastrukturális beruházásainak előkészítése, megvalósítása érdekében a kormányzat és a város együttműködési, támogatási megállapodást írt alá. A tavaly év végi bejelentés szerint a kormány 130 milliárd forinttal támogatja a közúti és vasúti fejlesztéseket, valamint a közműberuházásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.