Országszerte nehéz időszak után kezdődtek el az aratási munkák

A téli és a tavaszi szárazság ellenére a várakozásokat felülmúlja a termésbecslés: őszi búzából, őszi repcéből és őszi árpából összesen 7,7 millió tonnát takaríthatnak be a gazdák.

Magyar Nemzet
2019. 06. 30. 12:41
null
A felvásárlási ár 42 000-43 000 forint tonnánként Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őszi árpa betakarításával országszerte megkezdődött az aratás – közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ). A téli és a tavaszi szárazság ellenére a várakozásokat felülmúlja a termésbecslés: őszi búzából, őszi repcéből és őszi árpából összesen 7,7 millió tonnát takaríthatnak be a gazdák. Az Agrárminisztérium az aratási koordinációs bizottság ülését követően azt közölte: a becslések szerint az idei termés mennyisége két százalékkal marad el a tavalyitól és 6,6 százalékkal az elmúlt öt év átlagától.

Őszi búzát mintegy 952 ezer hektárról, őszi árpát 218 ezer hektárról, repcét pedig 296 ezer hektárról takarítanak be. Az előzetes becslés szerint az idei hektáronként öt tonna átlaghozammal a tavalyihoz hasonlóan ötmillió tonna búza várható. Repcéből a tavalyi mennyiségnél 8,5 százalékkal kevesebbre, 916 ezer tonnára, őszi árpából pedig 3,3 százalékkal többre, 1,1 millió tonnára számítanak. Búzából két-két és fél millió tonna, árpából 500-600 ezer tonna, repcéből 200 ezer tonna juthat exportra.

Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke arra emlékeztetett: az ágazat mögött nehéz szezon áll. Már tavaly ősszel megjelentek hírek arról, hogy porba kellett vetni a búzát és az őszi kalászosokat, az őszi káposztarepcénél is ugyanez volt a helyzet. A téli csapadékhiány csak tetézte a problémákat, az országban március végén 100-150 milliliter csapadék hiányzott a földekről, amit májusban pótolt a természet. A szárazság miatt tavasz elején nem fejlődtek megfelelően az őszi vetésű növények, májusban és június első felében nagy mennyiségű csapadék hátráltatta a növények fejlődését és a mezőgazdasági munkák elvégzését is.

A szövetség vezetője felidézte: elemzők a 2019–2020-as szezont kiszámíthatatlannak nevezték a világpiaci gabonaárak alakulása szempontjából, miután az afrikai sertéspestis kínai terjedése jelentősen csökkentette a keresletet a gabonapiacon, amelyre az amerikai–kínai kereskedelmi konfliktusok is negatívan hatnak.

Európában ezzel ellentétes folyamat zajlik: Kína próbálja pótolni a fehérjeigényét, amit a nyugat-európai sertéstenyésztők elégítenek ki, a sertéshús árának emelkedése pedig felfelé húzza az árakat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.