Felelős az utaztató, ha megsérül a csomag

2019. 07. 22. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időben megszaporodtak az olyan jellegű panaszok, amikor buszon, villamoson szenvednek balesetet a fogyasztók – hívta fel a figyelmet a Fogyasztóvédők Egyesületének Országos Szövetsége. A civil szervezethez olyan utasok fordultak, akik úgy jártak, hogy elrepedt, eltört valamelyik végtagjuk, és az orvosi kezelés után csak hetekkel később tudták benyújtani kárigényüket a szolgáltatónak. A fogyasztókat azonban elutasították – írja a szervezet, amely ismerteti a felelősség szempontjait ezen esetekben.

Tudni kell, hogy a szabályok szerint a szolgáltató a felelős, ha az utas a biztonságos utazás szabályainak betartása ellenére a járművön tartózkodása közben vagy le- és felszálláskor az utazással összefüggésben megsérül, illetve csomagja, tárgyai, vele utazó háziállata kárt szenvednek.

A korábbi évekhez képest ma már nem mindegyik közösségi közlekedési társaság biztosítja azt az utasoknak, hogy a menetjegy megvásárlásával egyben utasbiztosítása is legyen az utasnak, így erről is érdemes érdeklődni az adott szolgáltatónál – figyelmeztetnek.

Ha nem a járművön, hanem még a buszmegállóban, a várakozóhelyen történik baleset, az utasokat ért károsodásért a megállóhelyek, állomások üzemeltetője viseli a felelősséget, amit viszont bizonyítani kell jegyzőkönyvvel, orvosi dokumentációval. Ezek a papírok egy esetleges kártérítés vagy biztosítótársaságnak történő bejelentéshez is kellenek majd, ha a panaszos fogyasztó szeretné az igényeit érvényesíteni.

Lehet, hogy abban a pillanatban csak időhúzásnak tűnik, de érdemes mentőt hívni és jegyzőkönyvet felvetetni az elszenvedett sérülés után, mert nem tudhatjuk, hogy milyen következményekkel járhat egy elesés vagy például a fejünk ablakba ütődése – emelték ki a fogyasztóvédők. Megjegyezték, a panaszosok kivétel nélkül arról számoltak be, hogy a járművezetők felajánlották azt a lehetőséget, hogy mentőt hívnak, de ő maguk ezt nem kérték a helyszínen, a saját lábukon távoztak otthonukba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.