időjárás 34°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Globális lassulással számol a valutaalap

Munkatársunktól
2019.07.24. 12:24

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tegnap közzétett frissített jelentése szerint a bruttó hazai termék (GDP) az idén 3,2 százalékkal, jövőre 3,5 százalékkal emelkedik az egész világ átlagát tekintve, ami mindkét évben 0,1 százalékpontos rontás az áprilisi várakozásához képest.

Tavaly a globális GDP 3,6 százalékkal, 2017-ben pedig 3,8 százalékkal nőtt. Az MTI összefoglalója szerint a júliusi jelentés főként azért borúlátóbb, mert az áprilisi előrejelzés óta elmélyült a kereskedelmi viszály az USA és Kína között. Az amerikai szankciók veszélyeztetik a globális technológiai ellátási láncot, egyre bizonytalanabb a brexit kimenetele, a geopolitikai bizonytalanságok pedig megemelik az energiaárakat.

Az IMF szerint az idei növekedés 2,5 százalék lesz, 0,9 százalékponttal kisebb az áprilisban várthoz képest. Jövőre a bővülés már 3,7 százalékra gyorsul, ami így is 0,2 százalékponttal szerényebb az áprilisi becslésnél. A fejlett országok gazdasági növekedése a tavalyi 2,2 százalék után idén 1,9 százalék lesz. Jövőre a fejlett országok GDP-je az áprilisban becsülttel megegyezően 1,7 százalékkal nő.

Az euróövezet gazdasága a legújabb előrejelzés szerint is 1,3 százalékkal nő, a jövő évi gazdasági bővülés várható mértékét 0,1 százalékponttal, 1,6 százalékra javította az IMF. Tavaly az euróövezet GDP-je 1,9 százalékkal bővült. A feltörekvő és fejlődő országok átlagában 4,1 százalékra rontotta idei GDP-növekedési előrejelzését az IMF, a jövő évi adatot pedig 4,7 százalékra gyengítette.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.