Nem mozdul el a kamatszint

A várakozásoknak megfelelően sem a feltételeken, sem a fő iránymutatáson nem változtatott tegnapi kamatdöntésén a Magyar Nemzeti Bank. Változtatás legközelebb szeptemberben valószínűsíthető, egyelőre azonban a nemzetközi fejlemények is segítik a monetáris tanácsot, hogy kitartson a gazdaságot támogató politikája mellett.

Rácz Gergő
2019. 07. 24. 14:12
null
A Magyar Nemzeti Bank további lépéseit az inflációs kilátások alakulása határozza majd meg Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előrejelzésekkel összhangban nem változtatott a feltételeken tegnapi rendes kamatdöntő ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB), így maradtak a meglévő kamatszintek és a piacon lévő pénzmennyiséghez sem kívánt ezúttal hozzányúlni a monetáris tanács. Fenntartva az idén bevezetett, úgynevezett adatvezérelt döntéshozatalát, a jövőbeni lehetőségeket is nyitva hagyta a döntéshozó testület. – A további lépések szükségességét az inflációs kilátások jövőbeni alakulása fogja meghatározni – áll az MNB közleményében. Így a jegybanki alapkamat továbbra is 0,9 százalékon, valamint az egynapos fedezett betéti kamat mínusz 0,05 százalékon áll.

Leghamarabb szeptemberben várható bármilyen beavatkozás a központi hitelintézet részéről. Egyrészt ekkor jelenik meg a következő inflációs jelentés, amelyek megállapításai meghatározók a monetáris tanács döntéseiben. Másrészt Nagy Márton alelnök a júniu­si, minimális szigorító beavatkozást követően azt mondta, hogy az év második felében várhatók azok a makrogazdasági adatok, amelyek érdemben alakíthatják a politika irányát.

A Magyar Nemzeti Bank további lépéseit az inflációs kilátások alakulása határozza majd meg
Fotó: Bach Máté

A jegybank jelenleg két irányból mérlegeli a kockázatokat. A változatlanul dinamikusan emelkedő bérek miatt növekszik a fogyasztás, ez az infláció emelkedése felé mutat. Miközben a külső környezet lassuló növekedése visszafogja az árszínvonal emelkedését. Jelenleg a nagy nemzetközi jegybankok, az amerikai Federal Reserve és az MNB számára még fontosabb Euró­pai Központi Bank is kamatvágásra, a feltételek lazítására készül, látva a mérséklődő növekedést. Ezzel az MNB is jól jár, hiszen tovább halaszthatja a további szigorításokat, amit a monetáris tanács látványosan kerülne, ameddig csak lehetséges.

Mint azt júniusban lapunk kérdésére Nagy Márton elmondta, „az, hogy minden lehetőség az asztalon van, azt jelenti, hogy minden lehetőség az asztalon van”. Ebből akár az is következhetne, hogy a korábbiakhoz képest, a háromszázalékos középtávú célt meghaladó havi inflációs adatok ellenére a további lazítás sem elképzelhetetlen, ennek azonban meglehetősen csekély az esélye. – Egyelőre semmiféle enyhítési irányultság nem olvasható ki a dokumentumból – értékelte az MNB tegnapi közleményét Trippon Ma­riann, a CIB Bank elemzője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.