Nőtt a készpénzállomány

Némileg mérséklődött júniusban a bankrendszer gyorsan készpénzzé tehető állománya, a forgalomban lévő forintbankjegyek mennyisége azonban tovább gyarapodott. A június 3-tól jegyezhető Magyar Állampapír Plusz egy hónap alatt több mint 1100 milliárd forintra duzzadt állománya tehát nem a párnacihából előrántott készpénznek köszönhető. A jegyzések során jelentős szerep jutott a rosszabbul kamatozó állampapírok visszaváltásából származó összegeknek.

Horváth Éva
2019. 07. 12. 9:30
null
Júniusban 32,2 milliárd forinttal hízott a forgalomban lévő bankjegyek mennyisége Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júniusban mérséklődött a bankrendszer forintlikviditása, vagyis csökkent a szektor gyorsan készpénzzé tehető állománya – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap kiadott, a 2019. júniusi előzetes adatok alapján készült statisztikai mérlegében. Ez a folyamat főként az egynapos hitelintézeti betétek mérséklődésében tükröződik, amelyek esetében minimális kamat mellett, ám a számla vezetéséhez kapcsolódó kiadásokkal és a húszezer forint feletti tranzakciónál az illeték vállalásával – azaz ráfizetéssel – tartották az ügyfelek a hitelintézetekben a pénzüket. Ezzel párhuzamosan az egyéb betétek átlagállománya az egynaposok csökkenésénél kisebb mértékben növekedett.

Júniusban 32,2 milliárd forinttal hízott a forgalomban lévő bankjegyek mennyisége
Fotó: Bach Máté

A forgalomban lévő készpénz átlagállománya ugyanakkor tovább nőtt az esztendő első nyári hónapjában, ami arra utal, hogy továbbra sem hagynak fel a háztartások és a vállalkozások a párnacihába rejtett forintok gyűjtésével. Június végén megközelítőleg 6213 milliárd forintnyi készpénzállományt regisztráltak a magyar gazdaságban, ami az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva 9,8 százalékos növekedést mutat. Az idei június folyamán, az MNB statisztikái szerint, 32,2 milliárd forinttal hízott a forgalomban lévő bankók mennyisége, annak ellenére, hogy ugyanebben a hónapban indult be a hazai lakosság rohama a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) jegyzéséért. Ebben a növekményben azonban a háztartások aránya – a részletes adatok híján egyelőre csak becsülhetően – a korábbi időszakok statisztikái alapján általában a teljes összeg nyolcvan százalékát teszi ki.

A június 3-tól jegyezhető MÁP+ szuperkötvény egy hónap alatt mintegy 1100 milliárd forintra duzzadt állománya tehát nem a párnacihából előrántott készpénznek köszönhető. A jegyzések során jelentős szerep jutott a rosszabbul kamatozó állampapírok visszaváltásából származó összegeknek. Piaci becslések szerint a MÁP+ jegyzések esetében hozzávetőleg ugyanakkora rész származik befektetési alapokból, mint frissen beruházott forintokból, amelyek együtt a teljes állomány nagyjából egyötödét adják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.