Rohamtempóban nőnek a kínai cégek

Magyar Nemzet
2019. 07. 24. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb forgalmú vállalatainak Fortuna Global 500-as listáján idén már csaknem annyi a kínai, mint az amerikai cég. Az ötszázas ranglistán a kínai cégek száma egy év alatt 111-ről 119-re nőtt, az amerikai vállalatoké pedig 126-ról 121-re csökkent – adta hírül a távirati iroda a nemzetközi források alapján. Kiemelve, hogy két évtizede a listán a kínai cégek száma még a tízet sem érte el. A szűkebb, 150-es listán 39 kínai vállalat szerepel, öt kivételével mindegyik állami tulajdonban van.

A nagy kínai technológiai cégek gyors ütemben javították helyezéseiket, így például az Alibaba Group Holding 118 hellyel, a Tencent Holdings pedig 94 hellyel a 182., illetve 237. helyre lépett elő. A hongkongi tőzsdén jegyzett Xiaomi először került fel a listára, a 468. helyet szerezte meg.

A tízes listát továbbra is az amerikai Walmart vezeti. A tavalyi harmadik helyről a másodikra lépett előre a kínai Sinopec, miközben a másodikból harmadik lett a Royal Dutch Shell. A negyedik és az ötödik helyen kínai cégek állnak, a China National Petro­leum és a State Grid, amelyeket a hatodik helyen a Saudi Aramco követ.

A hetedik a BP, a nyolcadikaz Exxon Mobil, a kilencedik a Volkswagen, a tízedik helyen pedig a Toyota Motor áll. A Global 500 listáján szereplő cégek bevételének a 25,6 százalékát adták a kínai vállalatok és 28,8 százalékát az amerikaiak. Az ötszáz cég együttes bevétele 32,7 ezer milliárd dollár volt tavaly, 2,15 ezer milliárd dollár profit mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.