Tetőzik az új lakások átadása

Csökkenő számban indulnak lakásépítések és mérséklődik az eladott új otthonok száma is a fővárosban. Miközben a befektetői vásárlások visszaesése látszik, az ügyleteket a kedvezményes áfa kivezetése körüli kérdések is nehezítik.

2019. 07. 16. 7:32
null
Félévente legalább négyezer új lakás talált gazdára a fővárosban 2016 második felétől Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze 2900 új, kétlakásosnál nagyobb társasházban épülő új otthon talált gazdára az első fél évben Budapesten, ami a megelőző félévitől harmadával, 2018 első hat hónapjától pedig negyedével marad el. Az OTP budapesti újlakás-értéktérképe szerint 2016 második felétől kezdődően félévente rendre legalább négyezer új lakás talált gazdára a fővárosban – mindezt az ötszázalékos forgalmi adó és a megemelt családi otthonteremtési kedvezmény (csok) révén meginduló látványos kínálatbővülés alapozta meg.

– Bár még van lehetőség a megfelelő fizetési ütemezéssel kihasználni az ötszázalékos áfa nyújtotta kedvezményt, ezt sokan nem tehetik meg – hívta fel a figyelmet Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank Zrt. vezető elemzője. – Az új lakások ára olyan szintet ért el, hogy az így gyakran csak négy százalék körüli bérleti hozam egyre kevésbé vonzó a befektetők azon csoportjának, akik csupán ez alapján döntenek és nem nézik a jövőbeni értéknövekedést. Ráadásul sok forrást szív el a piacról a lakásbérbeadásnak egyértelmű versenyt támasztó Magyar Állampapír Plusz is – mondta Valkó Dávid.

Félévente legalább négyezer új lakás talált gazdára a fővárosban 2016 második felétől
Fotó: Kurucz Árpád

Az elemzés szerint ugyanakkor 2019 első felében is 123 új projekt részeként 3300 lakás értékesítése indult meg. Ezekkel együtt már nemcsak a 2018 novembere előtt megszerzett, s így a kedvezményes áfát biztosító építési engedéllyel rendelkező projektek uralják a kínálatot, hiszen sok beruházás indult el idei engedélyek alapján. Ezek jellemzően nagy, több száz lakásos építkezések. A nagyobb költségekkel és így magasabb árszinttel ugyanis egyre inkább csak a tőkeerős, nagy cégek mernek építkezést indítani, amelyek felé a vevők bizalma is nagyobb.

– Jövőre egyszerre lesznek a piacon – akár két szomszédos telken – 5 és 27 százalékos áfával értékesített lakások, attól függően, hogy a projekt mikor kapott építési engedélyt. A nagyjából húszszázalékos árkülönbség nyilván fenntarthatatlan, így reálisan az várható, hogy a 27 százalékos áfás lakások nettó árát még elfogadható nyereséget hozó szintre csökkentik, miközben az ötszázalékos áfával kínált lakásokét bátrabban megemelik a beruházók – magyarázta Valkó Dávid, aki szerint mintegy 12 700 lakással tetőzhet idén a megépülő társasházi lakások száma Budapesten. Ez a mennyiség 2020-ra a felére eshet vissza.

Az Otthon Centrum júniusi felmérése alapján Budapesten 471 projektben összesen csaknem 33 400 lakás tervezése-építése folyik a megvalósítás különböző fázisában, a megyei jogú városokban összesen 319 projektben mintegy 9300 lakás épül. A fővárosban 900 ezer forintot meghaladó átlagos négyzetméterár jellemző, a megyeszékhelyeken átlagosan mintegy félmillió forintos négyzetméteráron kínálják az új otthonokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.