Egyre többen építkeznek környezetbarát anyaggal

2019. 08. 16. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt öt évben csaknem megnégyszereződött azoknak a lakossági építtetőknek a száma, akik hajlandók megfizetni a környezetbarát építőanyagok árát. A jelentős növekedés oka, hogy változott az emberek véleménye és az árak is elérhető közelségbe kerültek – állapította meg 1100 magánépíttető megkérdezésével készített felmérésében a Mapei Kft.

A cég tapasztalatai szerint a környezetbarát anyagok ma jellemzően 20-30 százalékkal kerülnek többe a nem környezetbarátoknál. Ezt a több mint húszszázalékos árkülönbözetet tízből négy megkérdezett fizetné meg. Öt évvel ezelőtt tízből csupán egy építtető voksolt a drágább anyag mellett, igaz, akkor lényegesen jelentősebb, 30-50 százalék volt az árkülönbség. Markovich Béla, a cég ügyvezetője szerint ez kedvező folyamat, és ha ilyen ütemben nő a környezetbarát építőanyagok iránti kereslet – amire a gyártók is reagálnak –, akkor a következő években általánossá válhat ezek használata.

A cég felmérése arra is rávilágít, hogy az elmélettel szemben a gyakorlatban a válaszadók 97 százaléka most is fontosnak nevezte, hogy az általa felhasznált építőanyag környezetbarát legyen – ám a valóságban csak negyven százalékuk fizeti meg ezeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.