időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Jól jön a balatoniaknak a foglalkoztatás támogatása

Gulyás J. Attila
2019.08.10. 16:28
Jól jön a balatoniaknak a foglalkoztatás támogatása

Népszerű a diákmunka Veszprém megyében: július végéig a tavalyinál 11 százalékkal több, együttesen 270 vállalkozás adott, illetve ad munkát augusztusban a szünidős tanulóknak – áll a Veszprém Megyei Kormányhivatal közleményében.

A csaknem 1200 fiatal egyharmada a vendéglátásban vállalt munkát, hiszen nyaranta a Balaton északi oldalán is több pincérre, pultosra, konyhai dolgozóra, szállodai segéderőre van szükség. A nyári diákfoglalkoztatásra igényelhető pénzügyminisztériumi támogatás Veszprém megyében 2018-ban 144 millió forint volt, idén július végéig pedig már megközelítette a 200 milliót.

Somogyban is felkeltette a vendéglátós és a turisztikai vállalkozások figyelmét a szaktárca Nyári diákmunka-támogatási programja. A múlt évben 68 vendéglátással, turizmussal, valamint 13 mezőgazdasággal foglalkozó cég igényelt 25,4 millió, illetve 2,6 millió forintos támogatást.

A legtöbb fiatal a vendéglátásban helyezkedik el nyáron
Fotó: Katona Vanda

A tavalyihoz képest idén már a kétszer több vállalkozáshoz érkezett együttesen 38,1 millió forintnyi diákmunkások foglalkoztatását segítő összeg. A somogyi mezőgazdaságban dolgozó fiatalok munkáltatói ez év nyarára kétmillió forintnál is több segítséget kaptak – tudtuk meg a Somogy Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályától.

Mint ismert, a korai munkatapasztalat és a jövedelemszerzés elősegítésére a minisztérium ez évben 3,6 mil­liárd forint támogatást irányzott elő harmincezer diák szezonális munkájának önkormányzati fenntartású intézményeknél, illetve vendéglátóipari és turisztikai vállalkozásoknál történő foglalkoztatásához. Hogy ez utóbbi hány szünidős tanulót érint, csak az üdülési szezon végén derül ki.

A diákok többsége általában június közepétől július végéig, augusztus közepéig vállal munkát, hogy a tanévkezdésig jusson némi idő szórakozásra, de vannak, akik végigdolgozzák a nyarat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.