időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Nem ér véget augusztusban a strandszezon

Gulyás J. Attila
2019.08.30. 15:42
Nem ér véget augusztusban a strandszezon

Nem a naptár, idén is a vendég zárja a szezont a Balatonnál, így még a jövő héten vagy talán azt követően is megmártózhatunk a strandoknál a tóban vagy a medencékben. Az augusztus utolsó napjával kezdődő hétvégén várhatóan sokan kihasználják még a jó időt, emiatt számos helyen még mindig nyitva állnak a legnagyobb tavunk körüli turisztikai szolgáltatók.

Kedvez az időjárás a belföldi turizmusnak, szeptember első felében is alkalmas lehet az időjárás strandolásra. Az előttünk álló hétvégén még igazi nyári idő ígérkezik, a jövő hét második fele viszont már változékony lesz – jelezte a Magyar Nemzetnek Horváth Ákos, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője.

A siófoki strandokat üzemeltető önkormányzati cég az időjárási előrejelzés ismeretében úgy döntött: szep­tember 15-ig nyitva marad a Balaton legnagyobb és két kisebb strandja.

A keszthelyi strandok hétvégenként szolgáltatásokkal is várják a fürdőzőket, és nyitva lesznek ingyenes fürdőhelyként szeptember végéig, akárcsak a fürediek. Csopakon szeptember 8-a után zár be a strand, de a hónap végéig még biztosítják a minimális szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy a strandfenntartó önkormányzat gondoskodik a vízparti terület takarításáról és az illemhelyek nyitva tartásáról. Ennek kapcsán megnéztük, a munkaerőhelyzet hogyan érinti a szezonhosszabbítást.

Szeptemberben az idősebbek érkeznek tóparti kirándulásra
Fotó: Éberling András

Piaci forrásokból megtudtuk: más strandokhoz hasonlóan a balatonlelleinél is gondot okozott, hogy a diák foglalkoztatottak mostanra befejezték a munkát, így bár a fürdőzők száma nemigen csökkent, helyükre – legalábbis a hétvégi napokra – nyugdíjasokat kell visszahívni. Nincs ilyen gond viszont a tó nagy szabadstrandjain, a boglári Platánon vagy Zamárdiban, amelyeknél még több vendéglátóegység is várja a késő nyári napfürdőzőket. Emellett az a több száz, szolgáltatás nélküli kis strand is vonzó a Balatonnál, amelyen a fenntartó gondoskodott az előírás szerint vízbejáróról.

Fontos szempont, hogy biztonságban érezhetik magukat a Balaton késő nyári vendégei, mivel a Vízi Mentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) három hajója továbbra is a vízen van, és mint Bagyó Sándortól, a szervezet vezetőjétől megtudtuk, a strandok medencéinél is őrködnek az embereik. – A VMSZ a nyár folyamán együttesen 250 fiatalnak adott munkát, és ezzel a Balaton egyik legnagyobb diák­foglalkoztatója volt – jegyezte meg Bagyó Sándor. Mint mondta, a vízi rendészeti flotta sem vonult vissza, a nagy rendezvények szezonjában bevetett 25-25 hajó után a továbbiakban 20 szolgálati járőrhajó vigyázza a tavon tartózkodókat – ezt már Horváth László ezredes, a siófoki székhelyű vízi rendészeti kapitányság vezetője közölte lapunkkal.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.