Várhatóan a jövő héten dől el, hogy idén melyik Balaton-parti vendéglátóhely újítása nyeri el a balatoni Év strandétele díjat. – Az idei verseny annyiban különbözik a korábbi négytől, hogy most egy-egy büfé vagy vendéglő több étellel is bekerülhet az előre még nem látható létszámú döntőbe – mondta lapunknak Kardos Gábor.
A Balatoni Kör szóvivője jelezte: nem változtak a verseny kritériumai, vagyis egészséges, jó minőségű, helyi alapanyagokból készülő, nyárias, akár elvitelre is alkalmas ételeknek kell szerepelniük a tóparti vendéglők étlapján, a bisztrók, strandbüfék kínálatában. – Nagy az érdeklődés a verseny iránt, már eddig több vendéglő jelentkezett, mint a múlt évben. Vannak, amelyek teljesen újat szeretnének kipróbálni, mások a klasszikus ételeket kívánják bemutatni. Mindkettőnek helye van a strandbüfékben, vendéglőkben, a lényeg, hogy a versenybe küldött ételek friss alapanyagokból készüljenek – mondta érdeklődésünkre Tucsni László, a We Love Balaton főszerkesztője.
Az Év strandétele verseny felhívása szerint azok az ételek esélyesek a győzelemre, amelyeket bármelyik strandbüfében elő lehet állítani, mert az a cél, hogy a receptet mások is átvegyék, megújítva ezzel az itthoni büfékultúrát. Mint arról korábban beszámoltunk, az úgynevezett beach food kampány a tó északi partjáról indult, olyan büfék szerepvállalásával, amelyek elsőként cserélték friss, helyi alapanyagokra a mirelit árukat. Másfél éve a déli partiak is bekapcsolódtak, a BL Yacht Club például tucatnyi, egész évben nyitva tartó boglári és lellei vendéglőst állított csatasorba, hogy felfrissítsék ételkínálatukat.
Az Év strandétele versenyt az első évben a fövenyesi Kalóz strandbisztró nyerte a szürke harcsából készülő fish and chipsével, 2016-ban és 2017-ben egyaránt a keszthelyi Paletta egy-egy újítása vitte el a pálmát, a múlt évben pedig a gofrit és a tócsnit ötvöző különlegességgel, a gofcsival versenyző balatonfenyvesi Konyhám vendéglő kapta a díjat.