Továbbra sem tér magához a hazai fizetőeszköz

Fellegi Tamás Péter
2019. 09. 24. 12:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem látszik véget érni a forint szeptember eleje óta tartó erőteljes gyengülése, néhány napos oldalazás után mindig újabb hirtelen esés következik, és rendre újabb mélypontot ér el az euróval szemben. Ez tegnap 335 volt, amely már érdemben gyengébb szint, mint a tavaly nyári mélypont, amely 331 körül volt.

A folyamatra továbbra is nehéz magyarázatot találni: a világ tőzsdéin és devizapiacain összességében nincs rossz hangulat, a magyar gazdaság adatai kiválóak, a növekedés erős, a költségvetési hiány alacsony, a kereskedelmi mérleg erősen többletes. Kétségtelen, hogy múlt pénteken és tegnap már a lengyel zloty is gyengült, a csütörtöki 4,34-gyel szemben tegnap már 4,39-et adtak egy euróért. A cseh koronánál ugyanakkor nem látszik elmozdulás, árfolyama stabilan 25,90 eurónként.

Előfordulhat persze, hogy most a folyamat utolsó, felgyorsult szakaszát látjuk a forint esetében, amikor a magyar deviza erősödésére magas tőkeáttéttel, vagyis pénzük sokszorosával játszó befektetők kényszerűen le kell hogy zárják pozícióikat, mivel további veszteséget már nem bírnának el. Ha erről van szó, akkor a következő napokban fordulatnak kellene következni, amit intenzív forinterősödés követ, legalább az eurónkénti 325-ös szintig. Ha ugyanis a nagy devizavételek az említett kényszerű okok miatt zajlanak, akkor azok megszűnésekor nem marad más vevő, aki ennyire magasan akarná forintját átváltani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.