Bővíthető a családi adókedvezmény

Noha magának a családvédelmi akciótervnek is vannak még olyan elemei, melyek hatályba sem léptek, a kormány további intézkedéseket tervez a családok támogatására. Eddig konkrétumként csak az adókedvezmények bővítése hangzott el, amihez korábban a jegybank több lehetőséget is felvázolt.

2019. 10. 26. 12:44
null
Több utód esetén várhatók újabb engedmények Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre csak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Versenyképességi programja ad támpontot ahhoz, hogy milyen irányban és hogyan bővülhetnek a családtámogatások. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón a Magyar Nemzet kérdésére annyit mondott, hogy a kabinet szeretné bővíteni a családtámogatásokat, különösen a két- és többgyermekes családoknak szóló adókedvezmények és egyéb kedvezmények körét. Hozzátette: a miniszterelnök arra kérte a kormány tagjait, hogy készítsenek javaslatokat ezzel kapcsolatban.

A tárcavezető által felvetett adókedvezmények rendszeréről a családvédelmi akcióterv bejelentése után, február végén publikált dokumentum azt írja, mivel ez a kezdetektől egyösszegű elemként él, a keresetek dinamikus emelkedésével veszített előnyéből.

– Amennyiben a családi adókedvezmények bruttó átlagbérhez viszonyított 2011-es arányának elérését tűzzük ki, akkor az összegek másfélszeres emelésére van szükség. A kedvezmények összegének jövőbeni bővülése kötődhetne a mindenkori bruttó nemzetgazdasági átlagkeresethez vagy a minimálbér alakulásához – fogalmaz a program.

Több utód esetén várhatók újabb engedmények
Fotó: Kurucz Árpád

Mint ismert, az adó- és járulékkedvezmény az egy- és a legalább háromgyermekesek esetében változatlan összegű: előbbiek havi tízezer forintot, utóbbiak gyermekenként 33 ezer forintot tudnak érvényesíteni, vagyis ennyivel nagyobb nettó bért kaphatnak kézhez. A kétgyermekes családok gyermekenkénti tízezer forintos támogatása néhány év alatt húszezerre nőtt, vagyis ma a kétgyermekesek havi kedvezménye negyvenezer forint. Ha a jegybanki javaslatból indulunk ki, akkor az egygyermekesek havi 15 ezer, a kétgyermekesek összesen 60 ezer forintot tudnának érvényesíteni, a többgyermekesek pedig utódonként mintegy 50-50 ezer forintot kapnának, ami egy háromgyermekes családnak összesen 150 ezer forint adó- és járulékkedvezményt jelentene.

A jegybank a „negatív adó” engedélyezését is javasolta, ami azt jelentené, hogy azok a legális jövedelemmel rendelkezők is részesülnének a kedvezményből, akik az adóalap-kedvezményt nem tudják teljes mértékben kihasználni. Az adó- és járulékkedvezményre egyébként is jogosult háztartásoknak ez a teljes körű igénybevételhez szükséges havi összeget jelentené.

Az MNB felvetései között szerepel továbbá, hogy a korábbi gyermekvállalás ösztönzésére érdemes lenne a harmincéves kor alatt szülő nők gyermekei után járó adóalap-kedvezményt növelni. Emellett a jövő januártól a négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó alóli mentességét is kibővítenék akár a család összes tagjára, akár a háromgyermekes nőkre – utóbbi felvetés már kormányzati megnyilatkozásokban is elhangzott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.