időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Pénzügyi segítség a gazdáknak

Magyar Nemzet
2019.10.08. 16:04

Viharos széllel köszöntött be az ősz, az orkánerejű széllökések pedig nemcsak fákat csavartak ki és tetőket bontottak meg, hanem a mezőgazdaságban is tetemes kárt okoztak. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt időszak viharai súlyos, sok esetben a gazdálkodás folytatását ellehetetlenítő pusztítást végeztek a mezőgazdasági termelőeszközökben.

Az ítéletidő az ültetvényeket, az épületeket és a berendezéseket sem kímélte. A gazdálkodók emiatt nagyon nehéz helyzetbe kerültek, bizonyos esetekben a termelés folytatása is kérdésessé vált. Több száz termelőt érintett az ítéletidő, ezért mintegy hatszázmillió forintos kerettel új támogatási konstrukció elindításáról döntött a minisztérium. Ebből az összegből részben kompenzálni lehet a viharok által a mezőgazdasági termelőeszközökben okozott károkat. A programból a termelők vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe. A kérelmeket október 15-től a hónap végéig lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. Egy gazda egy kérelmet adhat be, a fenti időpontra pedig érdemes ügyelni, a későn vagy hiányosan eljuttatott kérelmeket automatikusan elutasítja a kincstár. Fontos, hogy a termelőknek minden esetben bizonyítaniuk kell, hogy ténylegesen kárt szenvedtek, az erről szóló igazolást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától kérhetik október 10-ig.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.