időjárás 3°C Taksony 2022. november 29.
logo

Schanda Tamás: A személyszállító járműveket ellenőrzik közlekedésbiztonsági akcióban

Forrás: MTI
2019.10.15. 16:09

Háromnapos országos közlekedésbiztonsági akció indult kedden, a személyszállító gépjárműveket ellenőrzik, különös tekintettel a menetíró készülékekre, a tachométerekre vonatkozó előírások betartására az Európai Útellenőrzési Együttműködés ellenőrzéssorozatának részeként – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás szerint a biztonságos közlekedéshez nemcsak jó utakra és úthálózatra van szükség, de arra is, hogy betartsák a szabályokat.

Magyarország ezért vesz részt rendszeresen a 14 európai ország közlekedési hatóságait tömörítő szervezet havonta-kéthavonta megrendezett ellenőrzési akcióiban – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a tematikus ellenőrzésben annak tárgyától eltérő dolgokat csak akkor vizsgálnak, ha azt az ellenőrzés indokolttá teszi.

A személyszállítók ellenőrzését a lehető legrövidebb idő, legfeljebb 20 perc alatt végzik el, de ha szabálytalanságot tárnak fel, akkor hosszabb is lehet – mondta Schanda Tamás.

Amennyiben a szakemberek egy járműnél olyan problémát észlelnek, ami azt indokolja, akkor a járművet akár a forgalomból is kivonhatják.

Példaként említette erre, ha engedély nélküli átalakításokat fedeznek fel, ilyenkor a rendőrséget is bevonhatják, mivel ez a büntető törvénykönyvbe ütközik.

A közlekedésbiztonsági célokon túl a tematikus ellenőrzések azért is fontosak, mert segítenek kiszűrni és megbüntetni a nem tisztességes piaci szereplőket, akik a szabályokat és törvényeket betartó vállalkozókkal szemben etikátlanul és jogtalanul próbálnak versenyelőnyhöz jutni – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy legutóbb szeptember közepén ellenőriztek, akkor több mint 1300 teherautót és buszt vizsgáltak meg. 155 járműnél tártak fel kisebb-nagyobb szabályszegéseket, nyolc tehergépkocsit tiltottak ki a forgalomból.

Magyarországon az idén öt ilyen akció volt: több mint 5400 személy- és áruszállító járművet ellenőriztek, amelyek közül minden tizediknél találtak problémát – fűzte hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.