Füstmentesek lettek az osztrák éttermek

Magyar Nemzet
2019. 11. 02. 9:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap életbe lépett a dohányzási tilalom az osztrák vendéglátóipari egységekben, vagyis az összes olyan nyilvános helyen, ahol ételt és italt állítanak elő, dolgoznak fel, adnak ki vagy fogyasztanak. A tilalom a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik, a törvény alól csak a kerthelyiségek és hasonló jellegű szabadtéri vendéglátóegységek jelentenek kivételt – foglalta össze a távirati iroda. Mint írják, a hatóságok az ellenőrzésekre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Várhatóan Bécsben lesznek a legszigorúbbak a razziák, ahol a helyi piacfelügyelet (Marktamt Wien) részéről összesen nyolcvan ellenőrt alkalmaztak erre a célra, közülük többen csak a dohányosokat figyelik. A nagyobb razziákon, például a diszkók ellenőrzésekor ennél is több ellenőrt bevethetnek; emellett a sürgősségi csoport, sőt a rendőrség is jelen lesz majd az akciókon. A tervek szerint ez év végig a szórakozóhelyek mintegy felét szemlézik az osztrák fővárosban, vagyis naponta 82 akció várható, de panasz esetén a hivatal minden esetben kivizsgálja majd, ­történt-e szabálysértés.

Aki rágyújt a tiltott helyeken, tartományonként eltérő összegű büntetést kell fizetnie. A fővárosban a vendéglátóipari egység tulajdonosát nyolcszáztól tízezer, Tirolban kétezertől tízezer euróig terjedő bírsággal sújthatják; míg azoknak, akik nem a megfelelő helyen gyújtanak rá, 100–1000 ­eurót kell fizetniük.

A dohányzási tilalom máris tizedelni kezdte a piacot: néhány szórakozóhelyet hamarosan bezárnak, mert az üzemeltetők arra számítanak, hogy drasztikusan csökkenni fog a látogatóik száma. A Shisha-bárok, vagyis a vízipipázás kultúrájának hódoló vendéglátóhelyek egyesülete két hete az osztrák alkotmánybírósághoz fordult, és alkotmányjogi panaszt nyújtott be. Bécsben ugyanis 250 Shisha-bár működik, és az EU-tagállamok közül Ausztria az egyetlen, ahol nem tesznek kivételt velük.

A tiltás egyre több országban lép életbe, legutóbb augusztus közepén Montenegró szigorította a nyilvános cigarettázás szabályait. Hazánk 2011-ben döntött az éttermek füstmentesítéséről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.