Rekordnyereség az OTP-nél

Minden eddiginél magasabb negyedéves eredményt ért el az OTP Bank, amelynek egyúttal az első három negyedéves árbevétele és nyeresége is kiemelkedően alakult. Itthon a pénzintézetnél mind a vállalati, mind a lakossági hitelezés mértéke növekedett, utóbbi esetben a gyorsan felfutó babaváró hitelek mellett a személyi kölcsönök állományának dinamikus bővülése is folytatódott.

Fellegi Tamás Péter
2019. 11. 09. 10:29
null
Igazán elégedett lehet Csányi Sándor elnök-vezérigazgató Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik negyedévben 131,6 milliárd forintos adózott eredményt ért el az OTP, amely minden idők legmagasabb háromhavi nyeresége a cégnél. Ebből ugyan 21 milliárd forint rendkívüli tétel, de egyrészt az utóbbi években gyakoriak a hasonló rendkívüli tételek, másrészt ezt levonva is rekordnyereségről van szó. A bank Magyarországon és külföldön egyaránt jól teljesített, külföldi leánybankjai már a nyereség több mint felét hozzák össze, ezzel az OTP az egyik legjobb példa lett az úgynevezett „kifektetési politikára”. Ennek lényege, hogy az itthoni piac telítődése után egy adott cég külföldön kezd terjeszkedni, idővel akár regionális multivá alakulva.

Az OTP-csoport harmadik negyedévi nyereségének több mint ötvenszázalékos emelkedését nagymértékben segítette a Magyarországon és a leánybankok országaiban tapasztalható kedvező gazdasági környezet – mondta Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese a pénzintézet pénteki sajtótájékoztatóján.

Beszélt arról is, hogy az anyabanknál igen sikeres a babaváró hitel, az idei harmadik negyedév végére az OTP szerződéses állománya 124 milliárd forintot ért el, amivel 45 százalékos a bank piaci részesedése.

Igazán elégedett lehet Csányi Sándor elnök-vezérigazgató
Fotó: Havran Zoltán

Itthon mind a vállalati, mind a lakossági hitelezés mértéke növekedett, utóbbinál a gyorsan felfutó babaváró hitelek mellett a személyi kölcsönök állományának dinamikus bővülése is folytatódott. A betétállomány is növekedett, pedig a nyár óta kapható MÁP Plusz állampapír komoly elszívó hatást jelent a piacon. Az igazán komoly siker az, hogy a működési költségek növekedése alulmúlta az árbevétel növekedésének mértékét. Az eredmények alapján mindenesetre az OTP-hez hasonlóan egészséges és folyamatosan növekvő nyereségű bank alig akad az európai pénzintézetek között.

A részvény árfolyama még a negyedéves jelentés megjelenése előtt rekordszintre, 14 ezer forint fölé emelkedett, a befektetők gyakorlatilag megelőlegezték a jó eredményt. A tegnapi kereskedésben kisebb mértékben csökkent a részvény ára, vélhetően a jó eredményre számítva előzetesen bevásárló befektetők profitrealizálásai miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.