Teljes beépítés vár a tópartra?

Noha még nem írták ki a Balaton főépítésze pályázatot, egy tavalyi törvény újra felveti a 2006-ban megszüntetett tisztség betöltését. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó tó környéki szakemberek szerint nagy szükség lenne az egységes látásmódra. Siófok korábbi főépítésze attól tart, hogy az Ezüstparthoz hasonlóan lakóteleppé válnak más partszakaszok is, ha az folytatódik, ami most megy.

2019. 11. 13. 17:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt évben készült el Magyarország területfejlesztési és területrendezési terve, amely Budapest mellett a Balatont is kiemelt övezetként kezeli, és állami főépítészi státus létrehozását írja elő. Erről beszélt a Magyar Nemzetnek Fabacsovics Zoltán, aki néhány évig maga is dolgozott a szóban forgó főépítészi irodában. A szakember tudomása szerint a kormányzat tervezi a Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezéséről szóló törvényben rögzített Balaton főépítésze tisztség újbóli betöltését, amely tisztséget 2006-ban szüntették meg.

– A Balaton állami főépítészének legfontosabb feladata az lenne, hogy segítse a helyi főépítészek munkáját. Jogszabálynak kellene iránymutatást adnia, hogy milyen eszközökkel, milyen feladatokkal, milyen stábbal, milyen döntési kompetenciával végezze teendőit, és milyen szerepe legyen a vízparti rehabilitációra vonatkozó feladatok összehangolásában – fejtette ki Fabacsovics Zoltán.

– Ne tegyük tönkre a Balatont, ne hagyjuk, hogy egyes partszakaszai a siófoki Ezüstparthoz hasonló lakóteleppé váljanak! – figyelmeztetett Molnár Árpád, Siófok korábbi főépítésze, aki munkatársaival az év elején állt fel. Figyelmeztetése annak szól, hogy az elmúlt években 1000-1200 új lakással bővült a déli part legnagyobb városának lakásállománya. A jelenleg Balatonfenyves és Tolna megye főépítészi posztját betöltő szakember szerint a Balaton – mint különleges tájegység – különleges eljárást érdemel.

Fotó: Éberling András

– Olyan főépítészi hatóságra van szükség, amely hatékonyan segíti a vízpart-rehabilitációs munkák megvalósulását, gátat szab a part további mohó túlépítettségének, segíti a helyi főépítészeket, de meghagyja, hogy a rájuk bízott települések, például Csopak, Vonyarcvashegy vagy Fonyód, megtartsák arculatukat. Ne hagyjuk meghalni a Balatont, ne engedjük, hogy az iszonyatos felkapottság, a befektetői kedv mértéktelenné váljék! – hangsúlyozta a főépítész.

A Magyar Nemzetet a Miniszterelnökség arról tájékoztatta: a Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló törvény rögzíti, hogy a balatoni főépítész feladatait a kormány rendeletben állapítja meg. A kormányrendelet kidolgozása folyamatban van, jelenleg a balatoni főépítészi feladatokat a tárca építészeti és építésügyi helyettes államtitkársága szervezeti keretein belül az országos főépítész látja el. A Miniszterelnökségi Sajtóiroda ugyanakkor jelezte, a balatoni főépítésze tisztség betöltésére szóló pályázatot még nem írták ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.