Jönnek a két ünnep közötti vendégek

Ma távoznak a karácsonyi vendégek és érkeznek a két ünnep közötti utazók a belföldi szálláshelyekre; az idén rekordmagas fordulatszámon pörög az év végi turisztikai szezon. Budapesten már tömve vannak a vendéglátóhelyek és a hotelek, a karácsonyra érkezett turnusok után szilveszterig a városnéző, pihenésre, kultúrára, szórakozásra vágyó külföldiek töltik meg a szabad szobákat, akik a vakáció idején nem fukarkodnak a pénzzel. Vidéken a szokatlanul enyhe időjárás miatt reneszánszát éli a természetben tett kirándulás a telített szálláshelyek környékén.

2019. 12. 27. 5:55
Érkezés. Erős a külföldiek érdeklődése, akik az év végén is jelen vannak a budapesti hotelekben Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendben lezajlott a karácsonyi időszak a szálláshelyeken, mától három-négy napra vagy az új év elejéig érkeznek azok a vendégek, akik a két ünnep között tervezték a szállodai kikapcsolódást. Sokan ajándékba kapták a közös turisztikai élményt a családtagjaikkal, bará­taikkal, ezeket a lehetőségeket az elkövetkező időszakban veszik igénybe a szerencsések. Január első hetének végéig telt házzal vagy nagyon erős telítettséggel működnek a szállodák, az előre megváltott szálláscsomagok miatt pedig a szezon végéig élénk marad a látogatottság – tudtuk meg iparági körökből, amikor a friss ünnepi tapasztalatokról érdeklődtünk.

A szállodások igazolták, hogy belehúzott a magyarországi turizmus az év végére, és a szárnyalás kitart. Ezt támasztják alá az előfoglalások, illetve hogy már most egyre többen jelzik, hogy jövőre is a szállodában töltenék a szabadidejüket, emellett a két ünnep között jellemzően fölfut azoknak a száma, akik az utolsó pillanatban érdeklődnek szabad lehetőségek iránt.

Az ünnepi szezont idén eleve rekord­gyanús várakozások előzték meg a fővárosban, és vidéken is a tavalyinál erősebb forgalmat sejtetnek a számok. Egész évben nem csupán a külföldi érdeklődés volt jelentős, hanem a korábbiaknál jóval több magyar család engedhette meg magának a szállodai pihenést; ezek a tendenciák a mostani időszakban is jellemzőek. Előrejelzések szerint 25-30 százalékkal több szoba kelt el az idei ünnepekre a tavalyihoz képest, valamennyi ismert pihenőhelyen 80-90 százalék fölött alakul a telítettség a hotelek és például a panziók esetén, szilveszterkor pedig telt házasak lesznek a szolgáltatók.

A néhány éve még szokatlannak ható, karácsonyi szállodai csomagok is elfogytak már az ősz közepére, az óévbúcsúztató programokra pedig hetek óta ugyancsak nehezen találni szabad lehetőségeket, legfeljebb elvétve az útlemondások után vagy a kuponos cégeknél készleten maradt kínálat részeként. Az internetes oldalakon is inkább már január elejére hirdetnek belföldi utazási csomagokat egy-egy fürdővárosban vagy vidéki településen, sok helyütt 30-40 százalékkal olcsóbban, a tipikus tartózkodási idő ebben az időszakban a 3-4 nap.

Érkezés. Erős a külföldiek érdeklődése, akik az év végén is jelen vannak a budapesti hotelekben
Fotó: Havran Zoltán

Ezzel együtt, mivel idén az ünnepek alatt hatnapos szünetet élvez a legtöbb munkavállaló, és az iskolai téli szünet is átnyúlik a jövő évre, idén nem ritkák az egyhetes turnusok sem december végén. A fizetőképes kereslet gyors javulását mutatja, hogy – miként azt szállodai szakértők a Magyar Nemzetnek jelezték – a szezon előtt a két ünnep közötti lehetőségek fogytak el a leghamarabb itthon, ugyancsak a kiemelt ünnepi időszakok árain, sőt a téli főszezonban évek óta jellemző tendencia szerint a karácsony előttinél többe kerül ma vagy holnap érkezni a szálláshelyekre, és az óév utolsó napjáig tovább emelkednek az árak.

Piaci szereplőktől megtudtuk: rutinosan és az ünnepnek megfelelő színvonalon zajlottak a programok karácsonykor, amire az idén a megfigyelések szerint a többgenerációs családok érkeztek a legtöbben, ahol a nagyszülőktől a legkisebbekig mindenki együtt volt, többeknél barátok vagy más rokonok is csatlakoztak a népes vendégsereghez. Az átlagos létszám foglalásonként 4-5 fő volt a hotelekben, de sok volt a gyermektelen pár is a vendégek között, akik szabadabbak, ezért megtehetik, hogy az otthonuktól távol töltsék a karácsonyt. Nagy kereslet volt a családbarát szolgáltatásokra és a fürdési, wellnesslehetőségekre, valamint a karácsonnyal kapcsolatos élményprogramokra, a házias, hagyományos ételsorokra.

A szállodások jelezték, hogy mind­eközben a szokatlanul tavaszias időjárás sokakat kicsalt a természetbe, többen módosították az előre eltervezett programot, és kihasználva a napsütést, szabadtéri élménylehetőségeket kerestek.

Mától kicserélődnek a vendégek a szállásokon. A kép vegyes: fiatalokból álló társaságok, nyugdíjascsoportok, középkorú egyéni utazók és párban érkezők is eltöltenek néhány napot Budapesten, ahol rengeteg az osztrák, a német, az angol, a szlovák, az olasz, az amerikai, a spanyol és az orosz turista. Vidéken a családokat baráti társaságok, kikapcsolódásra vágyó, főként magyar vendégek váltják, de akadnak, akik tovább maradnak a szünidőre. Az ünnepek alatt jóval többet költenek el a vendégek, mint máskor, így várhatóan nagyon erős forgalmat hoz az év vége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.