Már jövőre nettó olajexportőrré válhat az USA

Az Egyesült Államok, a világ korábbi legnagyobb olajfelhasználója jövő év végére már több olajat termelhet ki, mint amennyit felhasznál.

Fellegi Tamás Péter
2019. 12. 12. 15:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ korábbi legnagyobb olajfelhasználója jövő év végére már több olajat termelhet ki, mint amennyit felhasznál.

Idén szeptemberben az Egyesült Államok napi 89 ezer hordóval több olajat adott el a világpiacon, mint amennyit vásárolt. Ez az első többletes hónap azóta, hogy 1973-ban megkezdték a havi statisztika közzétételét. Ez ugyan még csak átmeneti jelenség volt, de a Nemzetközi Energiaügynökség szerint jövő év végére, de legkésőbb 2021 elejére ez az állapot már tartós lesz. A korábbi legnagyobb fogyasztó, a világ legnagyobb gazdasága immár önellátó, sőt nettó exportőr lesz.

Tíz évvel ezelőtt az Egyesült Államok még napi 10 milliárd hordóval több olajat vett külföldről, mint amennyit eladott, azóta azonban gyorsan nőtt az úgynevezett palaolaj kitermelés. Korábban megindult már a palagáz forradalma, melynek eredményeként az USA 2011-ben Oroszországot megelőzve a világ legnagyobb földgáz kitermelője lett.

Azóta az olajkitermelésben is sorra dőltek a rekordok: tavaly már Oroszországot és Szaúd-Arábiát megelőzve olajból is a világ legnagyobb kitermelője lett az ország, most pedig közeleg a pillanat, amikor saját gigantikus fogyasztását is képes lesz fedezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.