Válaszlépésre készül Moszkva az amerikai szankciók miatt

Magyar Nemzet
2019. 12. 24. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellenlépéseket helyezett kilátásba az Európába irányuló Északi Áramlat 2 és Török Áramlat csővezeték építői ellen bejelentett amerikai szankciókra válaszul Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Lavrov az orosz parlament felsőházában tegnap Washington lépését a nemzetközi jog, valamint a diplomácia és az emberi illem durva és elfogadhatatlan megsértésének nevezte.

A pénteken aláírt amerikai védelmi költségvetési törvény egyebek között arról is rendelkezik, hogy büntetéssel sújthatók az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat gázvezetékek lefektetésében és megépítésében részt vállaló cégek. A jogszabály értelmében az amerikai elnök feloldhatja a büntetőintézkedéseket abban az esetben, ha bizonyítani tudja a kongresszusnak, hogy az Egyesült Államok képes volt minimálisra csökkenteni annak a lehetőségét, hogy a Kreml a saját politikai céljaira használja a vezetékeket.

Lavrov azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy egyebek között erőszakos módszerekkel akadályozza a többpólusú világberendezkedés kialakulását. Ugyanakkor kifejezte Moszkva készségét az együttműködésre Washingtonnal a kölcsönös tisztelet és az érdekek egyensúlya alapján. Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy Oroszország a saját nemzeti érdekeiből kiindulva olyan ellenintézkedéseket fog meghozni a gázvezetékeket sújtó amerikai intézkedések nyomán, amelyek nem akadályozzák a beruházások befejezését. Megítélése szerint korai még arról beszélni, hogy mikor készül el az Északi Áramlat. Moszkva jelenleg elemzi, hogy milyen hatása lesz a büntetőintézkedéseknek. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn utasította kabinetjének tagjait, hogy tegyenek javaslatokat a konkrét ellenintézkedésekre.

Szombaton a német kormány jelezte, hogy helyteleníti az amerikai intézkedéseket, amelyek beleavatkoznak a német belügyekbe. A már csaknem kész állapotban levő Északi Áramlat 2 vezeték egy újabb szállítási útvonal lesz Európába az ukrajnai mellett. Ennek köszönhetően megkétszereződhet a ­– projekt legfőbb haszonélvezőjén –Németországon keresztül Nyugat-Európába irányuló orosz földgáz mennyisége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.