Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Világszerte ingatlanokat vesznek a hongkongiak

Hongkong egyre kevésbé élhető az örökös tüntetések miatt, a polgárok egy része utcai randalírozás helyett inkább azzal foglalkozik, hogy egy stabilabb országban biztosítsa magának a békésebb jövőt.

Fellegi Tamás Péter
2019. 12. 26. 21:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár fél éve folyamatosan tüntetések zajlanak a formailag Kínához tartozó, de 2047-ig gyakorlatilag önálló városállamban, Hongkongban. Az időnként rombolással, máskor a hatóságokkal való összecsapással járó megmozdulások lehetetlenné teszik azok életét, akik nyugalomra vágynak, és közülük, akik megtehetik, most már egyre inkább azon gondolkoznak, hogy felkészülnek a városállam elhagyására.

A Bloomberg szerint ingatlanközvetítők több országban arról számoltak be, hogy megnőtt a hongkongi vásárlók érdeklődése a helyi ingatlanpiacokon, és nem elsősorban befektetési céllal vásárolnak, mint korábban. Míg régebben az elérhető hozamokról érdeklődtek, mostani igényeik, mint például iskola közelsége, vagy a közlekedés, arra utalnak, hogy lakni, élni jönnének az adott helyre. Az érdeklődést elsősorban Ausztráliában, Japánban, Szingapúrban, Kanadában és az USA-ban tapasztalták, de Tajvan és Malajzia is a célpontok között van.

Fél évig utcai zavargások között élni valóban nem túl vonzó, de a hongkongiak akár hosszabb távon is gondolkozhatnak. Ugyan 2047 – amikortól a kínai politikai-gazdasági rendszert átveszi Hongkong – még messze van, és addig Kína is sokat fejlődhet és akár demokratizálódhat is, a tüntetések előtti hongkongi életforma fenntartását sokan csak az említett országokban látják biztosan fenntarthatónak, egyúttal számítva arra, hogy befogadják őket, pláne, ha már ingatlannal is rendelkeznek. És ha már most ilyen zűrös otthon a helyzet, miért ne hozzák előre a célországbeli ingatlanvásárlást, ha megtehetik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.