A piacokon is fertőz a vírus

A világ nagy börzéinek immunrendszerét is próbára teszi a világméretű tüdőgyulladás-járvánnyal fenyegető koronavírus gyors terjedése. Az értéktőzsdéken leginkább a turisztikai cégek és a légitársaságok papírjai kapcsoltak tegnap zuhanórepülésbe, a nyersanyagok piacán pedig az olaj ára szenvedheti meg látványosan a járványveszélyt: a Brent hordónkénti ára akár 55 dollárra is eshet. Eközben jelentősen felértékelődött a hagyományosan menekülő termékként számontartott arany, a japán jen, a svájci frank és a bitcoin.

Horváth Éva
2020. 01. 28. 7:34
Tokyo stocks tumble over coronavirus outbreak woes
A tokiói börze indexe több mint két százalékkal gyengült a hét első napján Fotó: MTI/EPA/Kimimasa Mayama
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hagyta érintetlenül a világ tőzsdéit a koronavírus gyors terjedése. Mire az európai tőzsdéken beindult a hét első kereskedési napján a forgalom, a tokiói értéktőzsde már rég nem látott mélységekben járt.

A 225 válogatott részvény Nikkei-mutatója 2,03 százalékkal, 23 343,51 pontra esett; az index az utóbbi öt hónap legnagyobb napi veszteségét szenvedte, értéke pedig közel háromheti mélypontra süllyedt. A szélesebb körű Topix-index, amely az első szekcióban forgalmazott valamennyi részvényt magában foglalja, 1,61 százalékkal, 1702,57 pontra csökkent zárásra. A légitársaságok közül a Japan Airlines 3,9 százalékot, az Oriental Land, a tokiói Disneyland üzemeltetője 7,8 százalékot veszített értékéből – adta hírül a Reuters.

A tokiói börze indexe több mint két százalékkal gyengült a hét első napján
Fotó: MTI/EPA/Kimimasa Mayama

Kivétel nélkül estek tegnap az európai tőzsdék is, a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 2,34 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 2,22 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 2,63 százalékkal apadt. Majd a tengerentúli piacnyitás után az amerikai részvényindexek is látványosan lejjebb csúsztak: New Yorkban a DJIA–30 index 1,54 százalékos, az S&P–500 index 1,79 százalékos, a Nasdaq Composite index 2,38 százalékos eséssel indult neki a heti kereskedésnek. A legrosszabbul teljesítő cégek között szép számmal kapcsolhatók utazáshoz és turizmushoz, főleg azok, amelyek rendelkeznek kínai kitettséggel. Az európai mellett az amerikai légitársaságok, kiemelten az American Airlines számára is fekete nap volt január utolsó hétfője.

A vírus miatti korlátozásoknak a kínai gazdasági teljesítményre gyakorolt várható negatív hatása – a kereslet csökkenésén keresztül – az olajárat is jelentős mértékben csökkentette. A Portfólió.hu összesítése szerint az olajár háromhavi mélypontra esett vissza, a Brent így már a hordónkénti 60 dolláros határ alatt járt, a WTI-ért pedig 2,44 százalékkal kérnek kevesebbet: 52,87 dollárt.

Mindezzel párhuzamosan nagy volt a kereslet a nap folyamán a válságok idején biztos eszközök, például az államkötvények és az arany iránt. Egy másik menekülő termék, a japán jen is erősödött, továbbá emelkedett a svájci frank és a bitcoin árfolyama is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.