London maradt a listavezető

Az új év elején napvilágot látott statisztikák, jelentések szerint az idén a tavalyinál is világszerte mozgalmasabb esztendő várható a légi forgalomban. Hazánk azonban már a tavalyi esztendőt is kiemelkedő teljesítménnyel zárta, mind az utasok számában, mind a légiforgalmi irányítás területén.

2020. 01. 14. 15:27
null
A nemzetközi utazások száma a világ sok területén bővült 2019-ben, ami idén folytatódik Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassult tavaly a nemzetközi légi közlekedés növekedési üteme, ám biztatók a 2020-ra vonatkozó kilátások – mutat rá a ForwardKeys legfrissebb elemzése, amely figyelembe vette a globális piaci kapacitások alakulását, a járatkereséseket és a naponta több mint 17 millió repülőjegy-foglalás adatait. A repülős forgalom 2019-ben az utazások számát illetően 4,5 százalékkal nőtt, tehát gyorsabban bővült, mint a világgazdaság és az előrejelzések szerint a következő három hónap során további 8,3 százalékos emelkedés várható a tavalyi év hasonló időszakához képest. – A világ minden régiójában bővült a nemzetközi utazások száma, kivéve a Közel-Keletet, ahol 2,4 százalékos volt a visszaesés – közölték.

A HungaroControl azt jelezte: légiforgalmi irányítóik több mint egymillió repülőgép biztonságáról gondoskodtak tavaly, a leglátványosabb növekedés a koszovói magas légtérben volt, ahol 23 százalékkal nőtt az általuk kezelt gépek száma. Az állami vállalat nemcsak a forgalomban, hanem a bevétel kapcsán is rekordot döntött; a számítások szerint éves árbevétele az előzetes adatok alapján 37 milliárd forint lesz, adózás előtti eredménye pedig 2,5 milliárd. ­

– A társaság tevékenységével 2019-ben is jelentősen hozzájárult a nemzetgazdaság növekedéséhez, illetve az üzleti kapcsolatok, az áruszállítás és a turizmus fejlődéséhez, és a repülésbiztonság garantálása mellett a kutatás-fejlesztés és az innováció területén is jelentős tevékenységet folytattak – állapították meg.

A nemzetközi utazások száma a világ sok területén bővült 2019-ben, ami idén folytatódik
Fotó: Éberling András

Nem meglepő, hogy a Budapest Air­port is rekordévet tudhat maga mögött. 2019-ben ugyanis minden korábbinál több, 16,2 millió utas használta a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. A vállalat közlése szerint az utasforgalom 8,8 százalékkal nőtt az előző évvel összehasonlítva, míg az elmúlt öt évben 64 százalékos volt a növekedés. Ezzel a budapesti repülőtér Kelet-Közép-Európa egyik leggyorsabban fejlődő légikikötőjévé vált. A legnépszerűbb útvonalak listáját változatlanul London vezeti: minden kilencedik ferihegyi utas Budapest és az angol főváros között utazott.

Az Európai Bizottság pedig arról jelentetett meg felmérést, hogy az unióban mennyire vannak tisztában jogaikkal az utasok. Megállapították: a turisták mintegy harmada tudja csak, hogy jogszabályok rendelkeznek az utasjogokról. Leggyakrabban a repülős utak során előforduló fennakadások miatt tesznek panaszt az utasok, utánuk a távolsági buszos fogyasztók jönnek, őket követik a vonatozás hívei, ám a válaszadók csaknem fele úgy gondolja, a panasztételnek nincs értelme.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.