Óvatosak lettek a vállalatok az álláspiacon

Magyar Nemzet
2020. 01. 10. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az automatizálás, a digitalizáció és a robotizáció lehetnek 2020 munkaerőpiacának legfontosabb hívószavai – közölte lapunkkal a Profession.hu. Megállapítják: idén az informatikus, a mérnök, az adatelemző, továbbá olyan jelentkezők iránt erősödhet leginkább a kereslet a versenyszférában, akik segítik vagy felgyorsítják a cégek automatizálási folyamatait. Ezzel együtt mérséklődhet a toborzási kedv azon állások esetében, amelyek egyszerűen kiválthatók a digitalizáció vagy a robotizáció segítségével.

A várakozások szerint óvatos hozzáállás jellemzi majd a versenyszférát, ennek hátterében azok az elemzői prognózisok húzódnak meg, amelyek szerint ebben az évben a globális növekedés üteme mérséklődhet.

Elterjedhet mint jellemző foglalkoztatási forma az atipikus foglalkozatás, egyre népszerűbbek lesznek a részmunkaidős állások, a projektalapú munkák vagy a távmunkák, mivel nem enyhülnek számottevően a munkaerőgondok, habár nem minden szektorban üdvözlik a távmunkát – a nagyobb cégek rugalmasabban tekintenek rá.

Az idén várhatóan az adatalapú auto­matizálási megoldások a munkaerő toborzásában is nagyobb teret nyernek. Például olyan robotok válnak a folyamat részeivé, amelyek akár az önéletrajzi adatbázisok alapján is képesek szűkíteni a jelöltek körét. Ezzel párhuzamosan olyan technikák (például kompetenciatesztek) jelenhetnek meg szélesebb körben, amelyek támogatják a folyamatot – állapítja meg a Profession.hu.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.