Panel egymilliós négyzetméteráron

Továbbra keresettek a panellakások, annak ellenére, hogy 2019 első három negyedévében éves szinten több mint tíz százalékkal csökkent a használt lakások adásvétele. Noha a kis, jól felszerelt garzonok hiánycikknek számítanak, láthatóan korrekció indult az árakban.

2020. 01. 30. 17:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A statisztikai hivatal 2019 első három negyedévének adatait összegző jelentése szerint az eladott használt ingatlanok 53 százaléka családi ház volt, a többlakásos épületben lévő téglalakások részesedése tovább csökkent, míg a panellakások aránya lényegében nem változott, maradt a 2018-ban mért 15 százalékon. Ráadásul a leggyorsabban a panellakások ára emelkedett: vidéken és a fővárosban egyaránt 22 százalékkal nőtt 2018 óta, miközben a nem panel társasházi lakások 13, a családi házak átlagosan mintegy 4 százalékkal drágultak.

Az OTP Ingatlanpontnak az adóhivatal adásvételi adatain alapuló elemzése szerint Budapesten a III. kerületi Kaszásdűlőn és az Aquincumi (Pók utcai) lakótelepen is volt példa 900 ezer forintot meghaladó négyzetméterárra. A főváros vonzáskörzetében, Budaörsön 650-700 ezer forint közötti csúcsok voltak, míg a vidéki nagyvárosok közül Veszprém és Debrecen áll a lista élén 600-650 ezer forint közötti négyzetméterárakkal. Minden idők rekordját egy Újpest városközponti, 34 négyzetméteres lakás tartja a panelkategóriában: az ingatlan 35 millió forintért cserélt gazdát még 2018 végén – vagyis egymillió forintot meghaladó négyzetméteráron.

– A panellakásoknál továbbra is extrémnek tűnik az egymillió forintot meghaladó vagy azt megközelítő négyzetméterár. Egy ilyen adásvétel oka általában egyedi élethelyzet, vagy a helyszínhez való szoros kötődés lehet. Emellett feltűnő az is, hogy a legkisebb – általában garzon – lakások érik el ezt a szintet. A kínálat ezekből alacsony, így a kereslethez képest igazi hiánycikket jelentenek – vélekedett Valkó Dávid, a cég vezető elemzője, aki szerint bár a panelek iránti jelentős kereslet magasan tartja az árukat, nagy kiugrásokra a közeljövőben már nem kell számítani.

– A lakáspiacot jellemző lassuló árnövekedés, a látható korrekció talán először a panellakásokat érte el – jelentette ki az elemző.

A lakáspiaci válságot követő kilábalás kezdetétől napjainkig a lakótelepi lakások drágultak a legnagyobb mértékben. Ennek oka leginkább az, hogy viszonylagosan alacsony áruk miatt sokak számára váltak ideális befektetési célponttá. A lakótelepek gyakran a városközponthoz közel találhatók, tömegközlekedéssel jól megközelíthetők, így nem nehéz bérlőt találni a mai igényeknek is megfelelő belső elrendezésű lakásokra.

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy mostanában is egészen kirívó hirdetésekkel lehet találkozni a panellakások kínálatában: Budapesten nem ritka a 700-800 ezer forintos négyzetméterár, így a 40-50 millió forintba kerülő lakás.

– A panellakások az ingatlanpiaci felfutás időszakának legnagyobb mértékű drágulását mutatták az elmúlt években. Nem csak a lakáspiac sajátossága az, hogy azokon a területeken, amelyeken a legnagyobb volt a növekedés, ott mutatkozik először árkorrekció. Valószínűleg a paneleknél is ezzel a jelenséggel találkozhattunk a múlt év végén – mondta lapunknak Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.