Jó ütemben törlesztjük a paksi hitelt

Megközelíti a 90 milliárd forintot az az összeg, amelyet eddig a magyar fél lehívott a rendelkezésére álló orosz hitelkeretből a Paks II beruházáshoz. Az igénybe vett pénznek ugyanakkor a nagy részét már törlesztette is a magyar kormány, vagyis ez után nem kell majd kamatot fizetni.

2020. 02. 18. 17:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Friss adatokat ismertetett a Pénzügyminisztérium államtitkára arról, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartását szolgáló beruházásra, a Paks II projektre eddig mekkora összeget hívott le a magyar fél az orosz hitelkeretből. – Az Oroszországi Föderáció és Magyarország közötti nemzetközi hitel-megállapodás szerint, az atomerőmű-építés finanszírozására a hitelkeret megnyitása óta összesen 239 millió eurót (mintegy 78,8 milliárd forintot) hívott le a magyar fél, az összegek zömének előtörlesztése már megtörtént – tájékoztatott Tállai András egy parlamenti kérdésre adott válaszban. Az előtörlesztés ténye azért lényeges, mert egyrészt a szerződés szerint díjmentesen, bármikor teljesíthető, másfelől pedig nem terheli majd kamat.

A pénzügyminiszter helyettese emlékeztetett arra is, hogy a nemzetközi hitelszerződésnek megfelelően az egyes években az orosz fél által rendelkezésre tartott, de a magyar fél által igénybe nem vett hitelösszeg után 0,25 százalékos díj esedékes. Eddig összesen 1,821 millió euró (600 millió forint) rendelkezésre tartási díj megfizetését teljesítette a magyar kormány a szerződésben rögzített módon és határidővel. A 2014-ben született kormányközi megállapodásban 10 milliárd eurós (3300 milliárd forint) hitelkeret szerepel.

Továbbiak a Magyar Nemzet holnapi számában olvashatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.