Kiszámítható bérlakásprogram kell

Segítené a gyermekvállalást a jelenlegi nagyvárosi albérleteknél megfizethetőbb, későbbi tulajdonszerzéssel kecsegtető bérlakásprogram egy friss felmérés szerint. Az utóbbi időben mind több szereplő vetette fel valamifajta állami program szükségességét.

2020. 02. 28. 9:31
null
A bérlő később akár tulajdonossá is válhatna Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ösztönözné a családalapítást és a gyermekvállalást a megfizethető lakhatást biztosító, a piacinál alacsonyabb bérleti díjon minőségi lakásokat kínáló, tulajdonszerzési lehetőséget is magában foglaló bérlakásprogram – ez a legfontosabb megállapítása a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) tegnap publikált felmérésének. A társaság online kérdőívét kitöltő több mint ezer 18–35 év közötti, családalapítás előtt álló, javarészt Budapesten vagy megyei jogú városban lakó fiatal közül tízből kilencen értettek egyet a felvetéssel. A válaszadók túlnyomó többsége szerint a kormánynak foglalkoznia kell a budapesti és nagyvárosi lakásbérleti díjak alakulásával, és valamit tennie kellene annak érdekében, hogy a jelenlegi megfizethetetlenül magas bérleti díjak csökkenjenek. A fiatalok kétharmada egyértelműen úgy nyilatkozott, hogy a jelenleginél olcsóbb lakásbérlés segítené a saját vagy a családja életét.

A TLE az előbbiek mellett még számos részletre rákérdezett, többek között arra, hogy mekkora havi bérleti díjat tartanának elfogadhatónak a fiatalok egy átlagos, 65 négyzetméteres lakásért vagy hogy nagyvárosias, ötemeletes bérházakban laknának-e szívesebben vagy kertvárosias, egy-két szintes épületben. Ezeknek a válaszoknak a feldolgozása még folyamatban van.

A bérlő később akár tulajdonossá is válhatna
Fotó: Havran Zoltán

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére piaci és állami szereplőkkel létrejött Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület néhány hete vállalkozói bérlakásszektor kiépítését vetette fel. Ehhez kedvezményes áfakulcsot javasoltak, valamint célzott és alacsony fix kamatú hitelkonstrukció­kat. A TLE osztrák mintára már korábban közhasznú bérlakásrendszer létrehozását javasolta. Ezt a rendszert oly módon alakíthatóvá tennék, hogy gyerekszületés esetén támogatás járna a bérleti díjból, három gyermek születésekor pedig a bérlő család építési költségen megvásárolhatná a lakást. A TLE szerint mindehhez a családvédelmi akcióterv támogatásait is fel lehetne használni, például a babaváró támogatás tízmillió forintját.

Az elmúlt időszakban Varga Mihály pénzügyminiszter és Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára is arról beszélt, hogy lépéseket kell tenni az elérhető bérlakások érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.