Munkahelymegtartásra is kérhető támogatás

A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból finanszírozott képzési támogatás olyan vissza nem térítendő támogatás, amely a vállalatnál zajló külső és belső képzések finanszírozására fordítható.

Magyar Nemzet
2020. 02. 17. 12:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átalakulnak a képzési támogatás szabályai a munkaerőpiac változásaira reagálva, a változások egyik fontos eleme az, hogy új lehetőségként már nem csupán munkahelyteremtésre, hanem a munkahelyek fenntartására is igényelhető lesz a támogatás – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzethez eljuttatott közleményében a Deloitte tanácsadó cég.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból finanszírozott képzési támogatás olyan vissza nem térítendő támogatás, amely a vállalatnál zajló külső és belső képzések finanszírozására fordítható. A támogatás mértéke az elszámolható költségek – az oktatók és a képzésen részt vevők személyi jellegű ráfordításai, adminisztrációs költségek, útiköltség és szállás – ötven százaléka lehet, amely egyes esetekben tovább növelhető hetven százalékig. A támogatás felső határa a képzésben részt vevő személyenként legfeljebb négyezer eurónak megfelelő forintösszeg, a támogatás teljes összege kedvezményezettként és képzési programonként pedig legfeljebb kétmillió eurónak megfelelő forintösszeg lehet.

– A korábbi és új szabályozás közötti legfőbb változás az, hogy a vállalatnak lehetősége van választani a munkahelyteremtési és -fenntartási kötelezettség között. Munkahelyteremtés választása esetén a korábbi ötven fő helyett az új szabályozás szerint mindössze 25 fővel szükséges növelni az átlagos statisztikai létszámot a képzési támogatással érintett utolsó képzés befejezéséig – részletezte Márkus Csaba, a Deloitte adóosztályának partnere.

Munkahelyfenntartás választása esetén vállalni kell, hogy a munkavállalók az adott szakmai területen új technológiákra felkészítő képzéseken vesznek részt, továbbá hogy a munkavállalók létszáma nem csökken a támogatási kérelem benyújtását megelőző időszak átlagos statisztikai létszáma alá. A vállalt létszámot – mind munkahelyteremtés, mind -megtartás esetén – a képzés befejezését követő 18 hónapon keresztül kötelező fenntartania a munkáltatónak. A képzési támogatás további részletszabályai és a kapcsolódó útmutatók kidolgozása jelenleg folyamatban van, azok nemsokára az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján lesznek elérhetők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.