időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Vegyesen zártak a vezető papírok

Forrás: MTI
2020.02.18. 21:34

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 208,89 pontos, 0,46 százalékos emelkedéssel, 45 547,15 ponton zárt kedden.

A részvénypiac forgalma 9,3 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint a nemzetközi befektetői hangulat inkább negatív volt, miután az Apple hétfőn árbevétel-figyelmeztetést adott ki. A vállalat arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai koronavírus-járvány miatt problémák vannak a beszállítói láncokban, valószínűleg nem tudják legyártani a kellő mennyiségű terméket, emiatt az árbevételük alacsonyabb lehet. Ez alapvetően meghatározta az egész napos kereskedést az európai és az amerikai részvénypiacokon is.

Itthon ugyanakkor a BUX emelkedni tudott. A senior elemző a blue chipek közül kiemelte a Mol közel 1,5 százalékos emelkedését, hozzátéve, hogy a Richter is erősödni tudott, míg az OTP stagnált, a Magyar Telekom pedig mínuszban zárt.

A távközlési papír esését Varga Zoltán azzal magyarázta, hogy délután 4 órakor – kissé rendhagyó módon, kereskedési időben – kijött a cég negyedik negyedéves gyorsjelentése, ami csalódást okozott a befektetőknek. A 2019-es osztalékjavaslat ugyanis a 27 forintos várakozással szemben csak 20 forint lett, ami elég komoly érvágás a befektetőknek.

A társaság emellett bejelentett egy 5,2 milliárd forintos részvény-visszavásárlási programot is. Az eredmények alapvetően nem lettek rosszak, de a Magyar Telekom elsősorban osztalékrészvény, ezért elég érzékenyen reagált, – mondta Varga Zoltán.

A Mol 38 forinttal, 1,46 százalékkal 2640 forintra erősödött, 1,7 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára nem változott, 15 250 forintot ért, forgalmuk 4,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,55 százalékkal 446 forintra csökkent, forgalma 1,1 milliárd forint volt.

A Richter-papírok ára 70 forinttal, 1 százalékkal 7060 forintra nőtt, forgalmuk 1,7 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3702,43 ponton zárt kedden, ez 8,26 pontos, 0,22 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.