Friss házas a babavárót igénylők harmada

2020. 03. 12. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 35 ezer igénylés érkezett babaváró kölcsönre az OTP Bankhoz a konstrukció tavaly júliusi indulása óta – közölte lapunkkal a pénzintézet, rámutatva, hogy a házasságkötések harminc éve nem látott szintre ugrásával a támogatásra jogosultak köre is folyamatosan bővül. Noha a 2019. július 1-jei bevezetést követő nagy roham után a kereslet a várakozásoknak megfele­lően stabil szintre állt be, ez az új házasságok számának emelkedésével idén is tartható lesz. Az OTP Bank a megkötött szerződések után már 247 milliárd forintot folyósított a kérelmező pároknak, az egy igénylésre megítélt átlagos összeg kilenc és fél millió forint volt. Adataik szerint a kérelmezők csaknem harmada az igénylést megelőző egy évben kötött házasságot, átlagosan pedig valamivel több mint három házasságban eltöltött év után fordultak a párok a pénzintézethez.

A jegybank szerint február vé­géig összesen 59 ezer szerződést kötöttek a pénzintézetek a babaváró hitelre, 566 milliárd forint értékben. A szerződések több mint harmadánál felfüggesztették a törlesztést – azaz kisgyermek született a családba –, a folyósított összeg 35 százaléka Budapestre és Pest megyére koncentrálódott. A jegybank elemzéséből az is kiderült, hogy a babaváró támogatás jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a háztartások hitelállományának bővülése a régió kétszerese lett tavaly, és éves szinten 17 százalékkal nőtt. A babaváró hitelt jellemzően magasabb jövedelmű, alacsony eladósodottsá­gúak vették igénybe, ami a jegybank szerint mérsékli az állomány kockázatát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.