időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Elkerítik a nyugágyakat a tengerparti strandokon

Thurzó Katalin
2020.04.26. 20:02
Elkerítik a nyugágyakat a tengerparti strandokon

A legfontosabb szempont az utazási döntés meghozatala előtt már nem az élménykeresés lesz, hanem a biztonság – mondta Guller Zoltán újabb nyilatkozatában. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója jelezte, megbízták a Századvég kutatócéget, hogy hetente mérjék fel a magyarok utazási hajlandóságát. Az első eredmények örömteli módon azt mutatják, hogy a magyarok több mint fele tervez belföldi utazást az idén, míg 12 százalékuk külföldet is felkeresné – ezek többsége horvátországi, görögországi nyaralást jelentene. Az úti célok között a fő választási szempont az lesz, hogy az egyes országokat milyen mértékben sújtotta a járvány. – Egyelőre úgy tűnik a számokból, hogy Magyarországot kevéssé, ezért az itteni turizmus értékesítése is javulni fog a nemzetközi kínálatban – mondta.

A vezérigazgató a nyári szezon kapcsán kiemelte, hogy a piacnak az eddigiekhez képest innovatívabban, bátrabban kell viselkednie. Az utazóknak az lett az egyik fő kérdés, hogy a pénzük biztonságban van-e, vagyis például a befizetett előlegekért megkapják-e a megrendelt szállodai, éttermi szolgáltatást. Az is nagyon fontos a döntéskor, hogy egészségügyi szempontból biztonságos körülmények közé érkeznek-e a családok. – A személyzetnek, a pincéreknek biztosan kell majd maszkot viselniük, ahogy a repülőgépeken az utaskísérőknek, az utasoknak is. Szükség lesz a hotelek folyosóin, a liftben, a szobában kézfertőtlenítő lehetőségekre, a teljes rendszert úgy kell átalakítani, hogy a turista azt gondolja, hogy biztonságos körülményeket teremtett a szolgáltató – sorolta Guller Zoltán.

Folynak az előkészületek az olasz strandokon
Fotó: REUTERS/Jennifer Lorenzini

Arról is gondoskodni kell, hogy ha mégis történik valami, akkor a szálloda felkészült legyen a helyzet kezelésére, az esetleges megbetegedés szerinti intézkedésre. – A világban mindenütt megfigyelhető, hogyan alakulnak át az utazási körülmények. Van olyan légitársaság, ahol nem lesz kézipoggyász a gépeken, vagy várható, hogy az éttermekben, teraszokon egymástól távolabb, két-három méterre ültetik le a vendégeket. Az olaszországi strandokról is láthatók már olyan képek, hogyan kerítik le a nyugágyak környékét, azt a fajta szemléletet erősítve, amely az emberek személyes, biztonságos terét garantálja – fogalmazott, ezért a következő hónapok arról szólnak, hogy az emberek biztonsága minél inkább biztosítva legyen. Ehhez itthon a vállalkozóknak készítenek egy Covid-kézikönyvet is az alapvető közegészségügyi tudnivalókkal, ajánlásokkal.

Kitért arra is, hogy idén ugyan elmarad az európai verseny, de nem szakad meg itthon a 27 éves Virágos Magyarországért környezetszépítő program. A hagyományoktól elérően ezúttal nem az önkormányzatok nevezhetnek be, hanem a lakosság, a magyar emberek, akiket arra buzdít majd az ügynökség, hogy erkélyük, udvaruk, környezetük virágosításával járuljanak hozzá az országképhez, egyúttal néhány palánta megvásárlásával a jellemzően kis magyar vállalkozásokból álló, nehéz helyzetbe került kertészetek talpon maradásához.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.