Európa-szerte kevesebb áramra van szükség

Átlagosan 4,4 százalékos volt a visszaesés márciusban az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

2020. 04. 23. 19:44
null
Távvezeték, villamosenergia Fotó: Kallus György Fotó: Kallus György Forrás: VG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában a járvány terjedésével jelentősen visszaesett az üzleti aktivitás, ennek következményeként pedig a villamosenergia-fogyasztás is – jelentette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A legsúlyosabban érintett Olaszországban 12,5 százalékkal volt alacsonyabb a kereslet márciusban az előző év azonos hónapjához viszonyítva, Európában átlagosan 4,4 százalékos volt a visszaesés.

Magyarországon márciusban még a villamosenergia-fogyasztás bővülését regisztrálták. Ennek egyik oka az volt, hogy 2020-ban hétvégére esett március 15-e, így kettővel több munkanap volt. Az átlagos hőmérséklet 1,9 Celsius-fokkal alacsonyabban alakult, mint tavaly ilyenkor, ez pedig szintén a villamosenergia-kereslet növekedését okozta. Azonban a hőmérséklet- és munkanaphatással korrigált adatok már egyszázalékos csökkenést mutatnak.

Az áram iránti igény érthető módon a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése után kezdett el csökkenni, és a kijárási korlátozások bevezetését követően, áprilistól mutat jelentős visszaesést. A hivatal felidézte: a hazai villamosenergia-fogyasztás növekedésének éves üteme nagyjából két százalék volt az utóbbi esztendőkben. A mostani mérséklődéshez hozzájárult a termékek és szolgáltatások szektorának járvány okozta szűkülése és a beszállítói láncokban jelentkező fennakadások is. A hőmérséklet és munkanaphatástól tisztított adatok a 15. héten már 11 százalékos visszaesést mutattak 2019 azonos hetéhez viszonyítva, majd stabilizálódott az áramkereslet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.