időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Gyorsabban fizet, de vigyáz a pénzre a NAV

Jakubász Tamás
2020.04.30. 12:53

Az eddiginél rövidebb idő alatt utalja ki a jogszerűen visszajáró forgalmi adót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a jelenleg is működő kis- és közepes vállalkozásoknak. – A kkv-k az eddigi 75 nap helyett 30 nap alatt megkaphatják az őket megillető összegeket. Az adózási előéletük alapján megbízhatónak minősített kis- és közepes vállalkozások ennél is hamarabb juthatnak a visszaigényelt összeghez, esetükben 30 napról 20 napra is rövidülhet a kiutalási idő – erről tájékoztatta lapunkat a NAV szóvivője. Kis Péter András hozzátette: azok a vállalkozások, amelyek a veszélyhelyzet előtt – a tisztességes adófizetők és a költségvetés kárára – megsértették az adószabályokat, s emiatt kockázatos adózóknak számítanak, továbbra is 75 napon belül kaphatják csak vissza az áfát.

A szóvivő közölte: a gyorsabb ügymenettel a gazdaságvédelmi akcióterv elvárásait és a Pénzügyminisztérium kérését teljesíti az adóhivatal. Hozzátette azt is, hogy a feladatokra a NAV jelentős átcsoportosításokkal készült. A kiutalás gyorsítását az adóhatóság úgy végzi el, hogy közben igyekszik kiszűrni a jogosulatlan visszaigényléseket, ehhez pedig megduplázott ellenőrzési és kockázatelemzési erőforrásokat állított be.

Kis Péter András végezetül arról beszélt, hogy ellenőrzéseit a NAV a járványhelyzetben elsősorban elektronikusan végzi el. Ez az adózóknak és a hivatal munkatársainak is biztonságos ügyintézést jelent. Az ügyfelek elektronikusan, az ELLUGY rövidítésű nyomtatványon adják át bizonylataikat az ellenőrzéskor, az adóhivatal pedig ugyanilyen csatornán küldi el a revíziót lezáró jegyzőkönyvet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.