Újjáéledhetnek a külvárosi részek

Feltehetően egyedi kérelmek alapján indulhatnak majd azok a rozsdaövezeti lakóházépítési beruházások, amelyeknél a kormány bejelentése nyomán visszavezetik a kedvezményes lakásáfát. Koji László, az építési szakszövetség elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, minél előbb be kellene vezetni az áfakedvezményt, és célszerű lenne egyszerűsíteni az eljárásrendet, mert az efféle barnamezős beruházások előkészítése nagyon időigényes lehet.

2020. 04. 18. 6:45
null
Óbudai társasházépítés, háttérben a volt szeszgyár kéménye. Kedveltek a barnamezős beruházások Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rozsdaövezetekben épülő új lakások értékesítésére és bérbeadására visszavezeti a kormány a kedvezményes, ötszázalékos forgalmi adót, Gulyás Gergely tárcavezetőnek a csütörtöki Kormányinfón elhangzó bejelentése szerint. Az elképzelés már korábban, a lakásáfa részbeni kivezetésével egy időben felmerült. Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár év elején arról beszélt, hogy a jó közösségi közlekedésű, kihasználatlan, köztulajdonban lévő területeken megvalósuló építkezésekre újra ötszázalékos lakásáfát vezetnének be. Akkor azt mondta, felmerült az is, hogy a barnamezős, lepusztult állami-önkormányzati területek felhasználását elősegítő programokat indítanának.

– Egyelőre nincs arról információ, hogy pontosan mikortól vonatkozik az áfakedvezmény az ilyen területen megvalósuló fejlesztésekre – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Koji László, az intézkedést más szervezetekkel együtt szorgalmazó Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke. Szerinte a legsürgetőbb feladat most az, hogy pontosan meg kell határozni, mi a rozsdaövezet. A legtöbb település fejlesztési vagy szabályozási tervében ugyanis barna övezetek szerepelnek, amelyeken belül megkülönböztetnek úgynevezett rozsdaövezetet, a kifejezetten lepusztult, elhanyagolt gyári, honvédségi területekre vonatkozóan.

Koji László hangsúlyozta, a kedvezményes áfakulcs alkalmazhatóságát mielőbb be kellene vezetni, ugyanis rendkívül sok szabályozási, jogi kérdés van egy-egy ilyen beruházás esetén. – Egy szóban forgó terület lakóházépítési előkészítése nagyon időigényes lehet. Bonyolult jogi helyzetek adódhatnak, telekalakítást, övezeti átalakítást kell kérelmezni és végigvinni. Éppen ezért jó lenne valamilyen módon kiemelni az ilyen beruházások előkészítését a normális ügymenetből, vagy leegyszerűsíteni azt – fogalmazott Koji László, aki szerint ennek hiányában évekig is elhúzódhat egy ilyen beruházás.

Óbudai társasházépítés, háttérben a volt szeszgyár kéménye. Kedveltek a barnamezős beruházások
Fotó: Teknős Miklós

A gyakorlati megvalósulást firtató kérdésünkre Koji László úgy válaszolt, feltehetően egyedi kérelmek alapján indulhatnak majd az ötszázalékos forgalmi adó hatálya alá tartozó lakásfejlesztések. Ez azt jelentené, hogy nem általános szabály lenne, hanem a beruházást tervező vállalkozásnak kellene megkeresnie az arra hivatott államigazgatási szervet fejlesztési elképzeléseivel. Az ÉVOSZ elnöke szerint a kedvezményes áfakulcsról szóló döntés alapvető fontosságú, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben folytatódhassanak a lakásépítések hazánkban. – A kistelepüléseken építésre és felújításra járó ötmillió forintos adó-visszatérítés mellett ez a kedvezmény a nagyvárosi lakásépítéseket támogatja – jegyezte meg Koji László.

Az ÉVOSZ elnöke az építőipar helyzetéről azt mondta, márciusban és áprilisban a megkötött új szerződések mértéke a várt mennyiségnek csak kétharmadát érte el. Az ágazat megrendelési állománya jelentős kormányzati és önkormányzati megrendelések nélkül zuhanásszerűen csökkenhet. Éppen ezért Koji László szorgalmazta, hogy az innovációs tárca javaslati csomagjában szereplő előrehozott beruházási feladatokat minél előbb meg lehessen ismerni, és közbeszerzési eljárásban ajánlatadásra kiírni.

Évtizedes kérdések

Nőhet a kínálat az új lakások piacán a rozsdaövezetekbe tervezett építkezésekkel, ami fokozhatja a piaci versenyt – írta elemzésében az Ingatlan.com, kiemelve, hogy a rozsdaövezetek bevonása több szempontból kedvező. Egyrészt a fejlesztésre alkalmas telkek kínálata bővül, másrészt évtizedes kérdésre ad választ azzal, hogy az érintett területek megújulnak. Fontos, hogy több olyan külvárosi részt tesz fel a térképre akár Budapesten, akár a többi nagyvárosban, amelyek eddig nem voltak fókuszban. Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint megfelelő mennyiségű rozsdaövezeti fejlesztéssel hosszabb távon kiegyensúlyozottabbá válhat a fővárosi lakáspiac, noha egyelőre pontosan nem lehet tudni, hogy mi számít rozsdaövezetnek a kedvezményes áfa szempontjából. – A kedvezményes forgalmi adó nem pusztán egy kedvezmény. Feltehetően ez ösztönzés arra, hogy a rozsdaövezeteket rendbe hozzák a fejlesztők, több helyen ugyanis szennyezett lehet a talaj, közművesítésre is szükség lehet. Az extra fejlesztések az alacsonyabb áfával már vonzóbbak lehetnek – közölte Balogh László.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.