időjárás 3°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Hivatalos: újabb béremelés jön az egészségügyben

Leállt a kínai export, drágulhat idén a fokhagyma

Köpöncei Csilla
2020.05.06. 06:39
Leállt a kínai export, drágulhat idén a fokhagyma

Árrobbanás várható a fokhagyma piacán. Miközben Kína a koronavírus-járvány miatt teljesen leállította az Európai Unióba irányuló exportját, a közösségben is bizonytalanok az idei szezonnal kapcsolatos kilátások. A várakozások itthon sem rózsásak, a szárazság rontja a termést, ráadásul a munkaerőhiány miatt egyre többen hagynak fel a termesztéssel.

Egekbe szökhet az idén a fokhagyma ára, az Európai Unió vezető importőrének számító Kína ugyanis a koronavírus-járvány miatt teljesen leállította az exportot. Mivel a közösségben mára kiürültek a készletek, az új szezon kezdetéig pedig még jó pár hetet várni kell, így az is előfordulhat, hogyha rövidebb időre is, de hiánycikk lesz a boltokban a fokhagyma. A Magyar Mezőgazdaság Federica Girotto, a Rovigóban működő Cervati Import Export vezérigazgatóját idézve arról írt, hogy a kínai export leállása miatt az előző évhez képest akár negyven százalékkal is megugorhat a fokhagyma ára a közösség piacán. A szakember szerint a helyzetet tovább nehezíti, hogy az idei szezon számos nehézséget tartogat: az időjárás eddig túl száraz volt, ráadásul a legtöbb termelő munkaerőgondokkal is küzd.

A hazai fokhagymatermesztők sem túl derűlátók. Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: az elmúlt években tovább szűkült a fokhagymával foglalkozó gazdálkodók köre. Míg korábban 900 és 1100 hektár között mozgott a hazai vetésterület, az idén alig haladja meg a 700 hektárt a termesztésbe vont terület nagysága. A legtöbben a munkaerőhiány miatt hagynak fel a tevékenységgel. A fokhagymatermesztés ugyanis nagyon jelentős élőmunkaerőt igényel, s bár a feladatok egy részét a megfelelő gépesítéssel ki tudnák váltani, a technológia olyan drága, hogy azt egyetlen termelőnek sem éri meg fenntartani. A szakember szerint a gazdálkodók összefogása vezethetne eredményre, ugyanakkor a közösen megvásárolt betakarítógépek használata sem jelenthet tényleges megoldást, hiszen a legtöbb termelőnek egy időben érik be a hagymája, egy géppel viszont egyszerre csak egy helyen tudnak dolgozni.

Ha rövid ideig is, de akár hiánycikk is lehet a termék a boltokban
Fotó: Havran Zoltán

Az árak az elmúlt években meglehetősen hektikusan alakultak: a betakarításkor rendszerint nagyot esik a felvásárlási ár, a drágulás pedig csak később indul be, a tárolás azonban többletköltséggel jár. Az idei szezonnal kapcsolatban elmondta: míg az őszi vetésnek jót tett, hogy tavaly volt némi csapadék, az idén tavasszal viszont komoly aszály sújtja a földeket, Makó térségében pedig – a legfőbb termesztőkörzetben – kevés az öntözhető terület. A szárazság minden bizonnyal hatással lesz a termésre is, így elképzelhető, hogy az eddigieknél is kevesebb magyar fokhagyma kerülhet a boltokba, holott a hazai termelés így is csak a belső fogyasztás harmadát képes fedezni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.