A magyar vállalatok hamarosan újabb jelentős forráshoz juthatnak

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar vállalatok támogatásával kapcsolatos kérést.

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter, Európai Bizottság Magyarországi Képviselete2020. 06. 23. 16:36
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2020. május 18. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a versenyképességi támogatásról szóló okiratok átadásán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. május 18-án. Eddig 526 beruházó jelentkezett versenyképesség-növelõ támogatásért, összesen 254 milliárd forint értékû befektetést vállaltak - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután három magyarországi cégnek versenyképességi támogatásról szóló okiratokat adtak át. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter a következőket írta a közösségi oldalán:

– Hosszú, majdnem két hónapos tárgyalássorozatot követően

az Európai Bizottság végül jóváhagyta azt a kérésünket, hogy 800 ezer euró felett is adhassunk támogatást magyarországi vállalatoknak a versenyképességük növelése érdekében.

A támogatás odaítélésének szempontjai között hangsúlyosan fog szerepelni a munkahelyek megvédése és a vállalt beruházások nagyságrendje is.

Magyarország 4,2 milliárd köbméter orosz gázt vásárol egy évre

Megszületett a kereskedelmi megállapodás arról, hogy az idén október és jövő október között összesen 4,2 milliárd köbméter gázt vásárol Magyarország a Gazpromtól – mondta a Moszkvában tárgyaló Szijjártó Péter.

Mindez azt jelenti, hogy az eddig is rendkívül sikeres beruházási támogatások után

a magyar vállalatok hamarosan újabb jelentős forráshoz juthatnak a munkahelyek megvédése érdekében.

Az új támogatási program konkrét kiírásáról a jövő héten tud dönteni a kormány – tudatta a miniszter.

Ötven–száz cég részesül majd a támogatásban

Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó európai uniós szabályokkal összhangban jóváhagyta azt az ötvenmilliárd forintos magyar programot, mely a nagyvállalatokat hivatott kárpótolni a részben a koronavírus-járvány miatt, részben pedig a magyar kormány által a járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozó intézkedések miatt elszenvedett veszteségekért. A programban a nagyvállalatok közvetlen támogatások formájában részesülhetnek kártérítésben. A kártérítés az érintett nagyvállalat kompenzációs időszak alatt elért működési eredménye és a járvány kitörése előtti referencia-időszakban elért működési eredménye közötti különbséget fogja fedezni, akár százszázalékos mértékben. A nagyvállalatok az ágazatok bármelyikében igényelhetik a támogatást, kivéve az elsődleges mezőgazdasági ágazatot, valamint a halászati és az akvakultúra-szektort. Becslések szerint körülbelül 50–100 cég részesül majd a támogatásból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.