– A vásárlók érdekében döntöttek törvénymódosításról a honatyák, ami az élelmiszerek kereskedelmét érinti. Az új előírás kimondja, hogy a minőségi követelményekben nem fordulhat elő érdemi eltérés olyan termékeknél, amelyeket egyszerre több uniós tagállamban árusítanak azonos márkanéven. Az nem hiba, ha például az eredeti összetevők valamelyikét egy másik, helyben megtermelt vagy olcsóbban elérhető, legális forrásból származó alapanyaggal helyettesítik a receptúrában, erről viszont tájékoztatni kell a vásárlót. Ám egyrészt alapvető, hogy a fogyasztók asztalára kerülő termékeknek minden esetben meg kell felelniük a szigorú minőségi feltételeknek, másrészt változtatás esetén a gyártó már nem nevezheti ugyanúgy az árucikket, mint ahogy az a másik tagállam üzleteiben szerepel – fejtette ki a Magyar Nemzetnek Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a parlament által nemrégiben elfogadott azon törvénymódosítás kapcsán mondta ezt, amely az elmúlt években a lakosság, a teljes hazai élelmiszerlánc és a politika szintjén is vihart kavaró kettős élelmiszer-minőség témakörében egy uniós fogyasztóvédelmi irányelv mentén pontosítja a felelősség kérdését.
Ki vállalja?
A több kapcsolódó jogszabályt, ebben az esetben az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényt módosító salátatörvény kimondja, hogy a több tagállamban, köztük a hazánkban árusított ugyanazon árucikkek esetén a magyar termék minőségének és összetételének azonosságáért az itteni gyártó felel. Az összetevők és a jellemzők számottevő különbsége esetén – a külföldi multinacionális gyártótól származó élelmiszereknél – pedig a termék első magyarországi forgalomba hozója vonható felelősségre. Utóbbi feltétel eddig is adott volt, az újdonság azonban az, hogy rögzült: a minőségi eltérés az alapja a felelősségre vonásnak.
A kisboltos nem felelős
– Az a sarki boltos vagy kisebb közért, büfé üzemeltetője, ahol például az elvártnál gyengébb minőségű csokoládéhoz jut a vásárló, már nem vonható felelősségre, hanem annak a nagykereskedőnek vagy itthoni gyártónak kell indokolnia az eltérést, akitől a kisboltos vásárolta a csokoládét – mondta Vámos György, megjegyezve, hogy a kettős élelmiszer-minőséget mutató esetek többségében a gyártóig jut el a hatósági ellenőrzés, a kereskedelem kevésbé érintett.