Nő a magyar alapanyagok aránya a közétkeztetésben

Az élelmiszergazdaság erősítésével foglalkoztak a Gazdaságvédelmi operatív törzs ülésén.

Magyar Nemzet
2020. 07. 09. 15:13
VARGA Mihly; ORAVECZ Mrton; KOVCS Lszl
Varga Mihály pénzügyminiszter (k), Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke (b) és Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke (j) a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülését követõen tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar mezőgazdaságot és az élelmiszeripari vállalkozásokat segítő intézkedésekről tárgyalt a gazdaságvédelmi operatív törzs a mai ülésén – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. Ezzel bővülhet a magyar, illetve a helyi termékek piaca, az új megrendelések segíthetik a magyar termelők beruházásainak emelkedését is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei szerint egy új élelmiszerlánc-biztonsági adatközpont létrehozása egyszerűsítené a termékek nyomon követését, segítene a vállalkozásoknak az adminisztrációban és a gazdaság fehérítéséhez is hozzájárulna. Hangsúlyt kaptak az öntözött mezőgazdasági területek arányának emelésével kapcsolatos szabályozási teendők is. Felmerült többek között az is, hogy a szakhatósági hozzájárulás érvényességi idejét öt évről határozatlan időre lehetne meghosszabbítani. Az intézkedések azért szükségesek, mert a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart is súlyosan érintette a járvány okozta visszaesés.

A pénzügyminiszter kiemelte: tárgyaltak a közbeszerzési eljárások egyszerűsítéséről is. Az uniós és hazai szabályozás, valamint a közbeszerzéseket ellenőrző intézményrendszer racionalizálása azt célozza, hogy a vállalkozásoknak könnyebbé váljon az eljárásokon való részvétel.

Varga Mihály példaként említette a mobilapplikáción keresztül történő ajánlattételt, az eljárási határidők rövidítését, illetve a központi beszerzőszervezetek közötti hatásköri átfedések megszüntetését.

Varga Mihály pénzügyminiszter, Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke és Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke
Fotó: MTI/Kovács Attila

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.