Olcsóbb lett a közjegyzői okirat

Vidéken átlagosan 30-40, Budapesten pedig 5-10 százalékkal lett kevesebb a közjegyzői költség.

Magyar Nemzet
2020. 07. 02. 11:48
null
Közjegyző Fotó: Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkentek a közjegyzői okiratok díjai a lakáshiteleknél. Vidéken átlagosan 30-40, Budapesten pedig 5-10 százalékkal lett kevesebb az államilag támogatott lakáscélú hitelekhez kapcsolódó közjegyzői költség az egy évvel korábbi állapothoz képest. A díjak csökkenésében a közjegyzői díjrendelet kedvező módosítása, valamint az annak nyomán részben átalakuló banki gyakorlat is szerepet játszott – hívta fel a figyelmet tegnapi közleményében a Magyar Országos Közjegyzői Kamara. A szervezet úgy látja, sok piaci és támogatott lakáshitel esetében még kedvezőbbek lehetnének a közjegyzői díjak, ha az összes bank rövidebb tervezetet készítene, illetve ha elektronikusan is elfogadnák az ügyfélnek kiadott közokiratot.

A kamara tapasztalatai szerint továbbra is vannak olyan pénzintézetek, amelyek ragaszkodnak a 20-30 oldalas nyilatkozatok okiratba foglalásához, illetve nem fogadják el ezek helyett a közjegyző által készített néhány oldalas tervezetet sem. Mindez nemcsak jelentős, akár háromszoros többletköltséget jelent, hanem hosszabb ügyintézési időt, mivel az okiratok kötelező, jogszabály által előírt ismertetése tovább tart.

Magyarországon a jelzáloghiteleknél nem kötelező a közjegyzői közreműködés, ugyanakkor a pénzintézetek szinte kivétel nélkül a hitel folyósítási feltételeként írják elő a közjegyzői okirat meglétét. A dokumentum a banknak gyors jogérvényesítést tesz lehetővé, ha a hitelfelvevő nem tartaná be a szerződésben vállalt kötelezettségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.