Kiemelkedő támogatást kapnak a magyar családok a tanévkezdéskor

A Ficsak összegyűjtötte, mely intézkedések segíthetik az iskolás- és óvodáskorú gyermekek családjait.

Magyar Nemzet
2020. 08. 18. 11:29
null
Portrait of lovely girl looking at camera at lesson of drawing
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • Ingyenes tankönyvellátás
  • Ingyenes és kedvezményes étkeztetés
  • Előre hozott családi pótlék
  • Iskolakezdési támogatás
  • Beiskolázási támogatás

  • Ingyenes KRESZ-vizsga és -tréning
  • Ingyenes nyelvvizsga
  • Üdvözli a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak), hogy a kormány számos intézkedéssel támogatja a magyar családokat és szolgálja azok gyarapodását. A szervezet a szülőknek összegyűjtötte, mely intézkedések segíthetik az iskolás- és óvodáskorú gyermekek családjait.

    Ingyenes tankönyvellátás

    2013-ban indult el az ingyentankönyvprogram, melynek köszönhetően 2019-ben szociális alapon már a diákok 85 százaléka részesült ingyenes tankönyvellátásban. A 2020/2021-es tanévtől kezdve pedig már minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül. A járványhelyzet ellenére a kormánynak sikerült megoldani, hogy tanévkezdésre eljussanak az iskolákba a tankönyvek, amelyek kiszállítása augusztus elején már elkezdődött.

    Szeptembertől minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül
    Fotó: Ficsak

    Ingyenes és kedvezményes étkeztetés

    Az idei tanévben is folytatódik a gyermekek ingyenes és kedvezményes étkeztetése. Azok a szülők, akiknek a gyermekei a közoktatásban részt vesznek, már legalább egyszer a tanévben találkozhatnak a gyermekétkeztetési támogatás igénybevételéről szóló nyomtatvánnyal. A kérelem benyújtása írásos formában történik az étkezést biztosító intézménynél, az „Igénylőlap normatív étkezési térítési díjkedvezmény igénybevételéhez” című nyomtatvány kitöltésével, a megfelelő igazolások csatolásával – emlékeztet a Fiatal Családosok Klubja. A bölcsődékben és óvodákban ingyenes az étkezés azon gyerekeknek, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy aki saját maga, illetve testvére tartósan beteg vagy fogyatékos, valamint akit nevelésbe vettek. Ingyenesen étkezhet az a gyermek is, aki olyan családban él, ahol három vagy ennél több gyermeket nevelnek a szülők, tehát nagycsaládosoknak minősülnek. Az a gyermek, aki olyan családban él, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb minimálbér nettó összegének 130 százalékát, szintén ingyen étkezhet.

    Előre hozott családi pótlék

    Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy segítség a családoknak, hogy a szeptemberi családi pótlékot már augusztus utolsó hetében folyósítja a Magyar Államkincstár, ezzel is megkönnyítve az iskolához szükséges kellékek beszerzését.

    Iskolakezdési támogatás

    A munkáltató döntésétől függően támogathatja a munkavállalók gyermekeinek iskolakezdését. Fontos tudnivaló, hogy dönthet úgy a munkáltató, hogy mindkét szülő kap iskolakezdési támogatást, akár abban az esetben is, ha ugyanazon munkáltatónál dolgoznak. Ennek feltétele, hogy a szülő családi pótlékra legyen jogosult. Az iskolakezdési támogatás, mint választható kafetériaelem nagy segítséget képes nyújtani családoknak az alapvető tanszerek beszerzéséhez. A juttatás csak papíralapon vagy elektronikus formában kibocsátott utalvány formájában adható. Az utalvány a tanév első napját megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig használható fel. Igényelni írásos formában lehet a munkáltatónál, ehhez egy nyilatkozatot kell tenni az iskolakezdési támogatásra való jogosultság fennállásáról. A támogatás összege gyermekenként a minimálbér 30 százalékát nem haladja meg.

    Beiskolázási támogatás

    Idén is több önkormányzatnál lehet igényelni beiskolázási támogatást, amelynek összege általában 6–20 ezer forint. Fontos azonban, hogy a diák lakcíme az adott településen legyen, Budapest esetén, az adott kerületnél lehet érdeklődni a támogatásról, melynek mértéke városonként, kerületenként eltérhet. További, családokat segítő intézkedésekre is sor került a 2020-as évben.

    Ingyenes KRESZ-vizsga és -tréning

    Ingyenes vezetéstechnikai tréningen vehetnek részt a csed-, gyed-, gyesellátásban részesülők és a húsz év alatti fiatalok. Azok a fiatalok, akik a vészhelyzet ideje alatt betöltötték a KRESZ-tanfolyam igénylési korhatárát (a 20. évet), a veszélyhelyzet megszűnése után hat hónapig még élhetnek a lehetőséggel.

    Ingyenes nyelvvizsga

    Idén július elsejétől a cseden, gyeden és gyesen lévő anyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga visszatérítésének lehetőségét. Azok az édesanyák, akik a veszélyhelyzet ideje alatt betöltötték a nyelvvizsga igénylési korhatárát (a 35. évet), a veszélyhelyzet megszűnése után hat hónapig még élhetnek a lehetőséggel.

    Fotó: MTI/Faludi Imre

    A Fiatal Családosok Klubja egyúttal üdvözli, hogy a kormány által előterjesztett 2020-as költségvetés fókuszában a családvédelmi akcióterv végrehajtása áll. A cél az, hogy Magyarország családbarát hely legyen, ahol a gyermek az első. Mindezek tudatában indul az idei tanév, melyet a kormány a normális, megszokott menetrend szerint tervez elindítani – írják.

    – Jelen helyzetben bízunk abban, hogy az idei tanév nem különbözik majd az eddig megszokottaktól. A 2020-as év megtanított bennünket arra, hogy a családok ereje az összefogásban rejlik. Különböző családok segítették egymást az online térben, reméljük, ez a segítőkészség és odafigyelés a jövőben is megmarad – teszik hozzá.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.