Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Okos közvilágítási rendszert alakítanak ki Békéscsabán

Csaknem 1,8 milliárd forintból, a Modern városok programban elkezdődött az okos közvilágítási rendszer kialakítása Békéscsabán.

Forrás: MTI2020. 09. 28. 18:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borbola István polgármesteri biztos hétfőn sajtótájékoztatón elmondta, a 2021. május elejéig tartó programban 6874 új lámpatestet és tíz térfigyelő kamerát szerelnek fel, 41 új wifi-pontot alakítanak ki, elhelyeznek 9 digitális információs úgynevezett totemoszlopot, 11 környezeti (por, hőmérséklet, szén-dioxid, páratartalom és zajszint mérésére alkalmas) szenzort, továbbá a közlekedési és parkolási rendszer számára forgalommérésre is alkalmas szenzorokat telepítenek.

Hozzátette, 558 meglévő lámpatestet „okosítanak” és 119 új fénypont létesül. Békéscsaba belterületén szinte csak LED-es világítás lesz.

A rendszer előnyéről szólva elmondta: 1083 lámpatest közvetlenül a központból, 1051 pedig a helyszínről, de okostelefonról vagy tabletről – azaz emelőkosaras autó nélkül – programozható lesz; és alkonykapcsolót is be tudnak építeni. Így a rendszer könnyebben, olcsóbban üzemeltethető, és a problémaelhárítás is gyorsabb lesz; a lámpatestek fogyasztás pedig felére csökken.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester közölte, a békési megyeszékhely komplex energetikai programjára 18 milliárd forintot szánnak; 12 milliárdra már aláírt támogatói okirat is van.

A napelemparkot és villamosenergia-tárolót is magában foglaló okos hálózati rendszert két ütemben 3,66 milliárd forintból építik ki.

Tervezik, hogy 8-10 elektromos autóbuszt szereznek be és ehhez alternatív (napelemes) töltési infrastruktúrát építenek ki hozzá. Békéscsabán jelenleg 25 autóbusz látja el a közösségi közlekedést.

Terveznek egy geotermikus kaszkádrendszert, amely több sportlétesítmény geotermikus fűtését tenné lehetővé, ennél a programelemnél – jegyezte meg – még kormányzati döntésre várnak.

A városvezető elmondta, a komplex program része 3 milliárd forintnyi uniós forrás felhasználása épületenergetikai beruházásokra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból. Tizenöt helyszínen, mintegy harminc, oktatási és kulturális feladatot ellátó önkormányzati épület újul meg, több mint húszra kisnapelemes erőművet is szerelnek.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő emlékeztetett: Békéscsabán a Modern városok program részeként 23 projektet koordinálnak. Hárommilliárd forintból Munkácsy-negyedet alakítanak ki. Év végére elkészülhet a napelemparkot és villamosenergia-tárolót is magában foglaló okos hálózati rendszer első üteme. Kialakítanak és fejlesztenek több ipari parkot, hamarosan átadják a Nyomdaipari tudás- és képzőközpontot, folyamatban van a városi sportcsarnok felújítása és terveznek egy új multifunkciós sportcsarnokot is.

A Békéscsabai Röplabda Akadémia épülete már elkészült, a Wenckheim turisztikai túra- és kerékpárutak kialakítása elkezdődött, a CsabaPark Gasztronómiai és Élménypark fejlesztése folyamatos. Az M44-es gyorsforgalmi út megépítése ugyancsak a Modern városok program része – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.