Kezdődik a 900 MHz-es és 1800 MHz-es frekvenciasávok értékesítése

A piaci szereplők észrevételeit is figyelembe véve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) október 16-án véglegesítette és közzétette a 900 Megahertzes (MHz) és az 1800 MHz-es frekvenciasávokban 2022 tavaszán lejáró mobil frekvenciahasználati jogosultságok árverésének részleteit tartalmazó végleges dokumentációt – közölte az NMHH az MTI-vel pénteken.

Forrás: MTI2020. 10. 16. 20:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírközlési hatóság több ponton is módosította a két frekvenciasáv értékesítési folyamatát rögzítő dokumentumot, miután feldolgozta a piaci szereplők szeptember 29-i szakmai konzultáción elhangzott kérdéseit, észrevételeit. Az október 16-ai közzététellel hivatalból megindult az árverési eljárás, amelyben a jelenleg mobilszolgáltatásokra használt frekvenciarészekre lehet licitálni.

Az NMHH tájékoztatása szerint a módosítások nem hoznak lényegi változást az értékesítés menetében és szabályaiban, leginkább a tervezetben már leírtakat pontosítják. A módosítások közül kiemelik az árverésen való személyi, részvételi feltételeket érintő változásokat: a hírközlési hatóság többek között pontosította a jelentkezők hálózatüzemeltetési tapasztalataira vonatkozó előírásokat, és törölte a személyes adatok kezelésével kapcsolatos kritériumot. Lényeges még, hogy az NMHH három héttel meghosszabbította a teljes árverési díj kifizetésének határidejét. Az így véglegessé vált dokumentáció szövegét a hatóság néhány napon belül angol nyelven is publikálja honlapján – írták.

November 10-én délután lehet majd beadni a jelentkezéseket az árverésre az NMHH-hoz. Ezeket a hírközlési hatóság közjegyző jelenlétében bontja fel, majd alaki érvényességüket vizsgálja meg, és ha szükséges, hiánypótlást rendel el. Az alakilag megfelelő jelentkezést benyújtó, árverési nyilvántartásba vett résztvevők listáját az NMHH várhatóan decemberben, a nyilvántartásba vétel napján teszi közzé honlapján. A licitálásra 2021 elején kerülhet sor, amit – gyakorlásként – egy próbaárverés is megelőz majd.

Felidézik: a 900 és 1800 MHz-es frekvenciákon jelenleg szolgáltatást nyújtó három mobilszolgáltató használati jogosultsága 2022. április 7-én és 8-án jár le, ezeket – a tavasszal lezárt, 5G-re is használható frekvenciák eljárásához hasonlóan – az NMHH árverésen értékesíti. A jogosultságok 2022. április 8-tól és 9-től számítva 15 évig lesznek érvényesek, és egyszer öt évre meghosszabbíthatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.