Kétszer annyi emeletes vonat jár holnaptól az elővárosban

Holnaptól a váci vonalon ingázók már négy, a ceglédin két emeletes vonattal találkozhatnak a hétköznapi forgalomban. Az év végéig összesen hét, 2022 végéig pedig összesen negyven KISS motorvonat vesz részt a fővárosi elővárosi közlekedésben.

2020. 11. 29. 15:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn újabb három KISS motorvonat kezdi meg az utasforgalmi próbaüzemet a Budapest–Vác–Szob és a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalakon, így már négy emeletes vonat szállítja majd az utasokat Vác és kettő Cegléd felé – közölte lapunkkal a MÁV-Start.

Így összesen hat emeletes szerelvénnyel találkozhatnak az utasok a két legforgalmasabb elővárosi vonalon.

A hatszáz ülőhelyes emeletes vonatok az előzetes vizsgálatokat, teszteket követően kapták meg az utasforgalmi próbaüzemhez szükséges engedélyt. Lapunk úgy értesült a gyártótól, hogy az év végéig még egy, azaz ebben az évben összesen hét szerelvényt bocsátanak a megrendelő nemzeti vasúttársaság rendelkezésére. Két év alatt, 2022 végéig a megrendelt járművek mindegyike, összesen negyven KISS állhat forgalomba, ezzel válik elérhetővé, hogy a főváros elővárosi forgalmát szinte teljes mértékben modern motorvonatokkal szolgálják ki.

Immár hat szerelvény dolgozik a fővárosi agglomerációban

Mint lapunk is beszámolt róla, a tavaszi járványszünet után, augusztus 24-től folytatódott a KISS motorvonatok menetrendszerű tesztelése. Az első két szerelvény hétköznaponként Budapest és Vác között közlekedett, szep­tember közepétől pedig már a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon is találkozhattak az utasok az emeletes vonattal. A március ­15-én megkezdett utasforgalmi próbákat a járványintézkedések közt szereplő határátlépési tiltások miatt kellett felfüggeszteni.

A járművek egy részének végszerelése a Dunakeszi Járműjavító Kft.-nél történik, amelynél az év során tulajdonosváltás történt. A THM Hungary Invest Zrt. és a Stadler megállapodott, hogy a szerződésben szereplő 11 emeletes vonatot a korábbi egyezségnek megfelelően összeszerelik és üzembe helyezik. A további KISS motorvonatokat Minszk mellett, Belaruszban gyártják.

A kormányzati támogatással beszerzett

negyven motorvonat több mint 200 milliárd forintba kerül, a vasúttársaság így 24 ezer új ülőhelyet kínálhat az utazóknak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2016 és 2024 közötti időszakban mintegy 1800 milliárd forintot fordít a már befejezett, kivitelezés alatt álló vagy előkészületben lévő vasúti beruházásokra.

A KISS emeletes motorvonat légkondicionált, tágas, hatszáz ülőhelyes, a kor követelményeinek megfelelő utastájékoztató rendszerrel, három hagyományos és egy mozgássérültek által is használható mosdóval. A multifunkciós terekben pedig négy kerekesszék, illetve tucatnyi kerékpár vagy öt babakocsi is szállítható. Az utasteret wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel szerelték fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.