K alakú kilábalás is jöhet

Már a koronavírus-járvánnyal együtt járó gazdasági válság első jelei után megkezdődtek a találgatások, vajon az eddig teljesen ismeretlen természetű visszaesés után milyen kilábalással lehet majd számolni. A legújabb verzió K alakú pályát jelez előre, ami arra utal, hogy a gazdasági fellendülés idején nem minden szektorban lesz azonos a növekedési teljesítmény.

Horváth Éva
2020. 12. 11. 8:45
null
Másfél méter. Továbbra is be kell tartani a járványhelyzet megkövetelte előírásokat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ábécé betűi között lassan már alig lesz olyan, amellyel ne próbálták volna még a közgazdászok leírni a pandémia okozta gazdasági válság természetét. Ezek az ismert írásbeli formá­ciókkal szemléltetett modellek főként a GDP (bruttó hazai termék) változása szempontjából vizsgálják a világgazdaság és az egyes nemzetgazdaságok előtt álló lehetőségeket.

A legnépszerűbb V alakú, a járvány második hullámát sikeresen kezelő, netán elkerülő őszi visszapattanásban bízó forgatókönyv mára sajnos meghiúsulni látszik, ahogyan a lassabban magára találó, a gödör alján kicsit időző, ám még mindig hamar gyorsuló növekedést sejtető U alak is lassan az optimista múlt ködébe vész. Ahogy mind előbbre, egyszersmind mélyebbre jutottunk az őszi időszakban és erősödött a pandémia második hulláma, úgy kapott erőre a W alakot formáló szcenárió realitása. Ez a növekedési pálya az első után újabb visszaeséssel kalkulál, amelyben a V alak kisebb-nagyobb magassági-mélységi eltérésekkel megismétlődik, s majd csak azután kezdődhet a konszolidáció és állhat vissza a válság előtti állapot. Majd előkerült az L betűre hajazó forgatókönyv is, amelyet azonban senki nem emleget szívesen, miután annak alsó, vízszintes része elhúzódó, mélyponti stagnálásra utal.

Az utóbbi időben azonban ismét újabb mássalhangzó bukkant a láthatáron:

a közepén szétnyíló formát leíró K alakzatot néhány héttel ezelőtt az azóta már megválasztott Joe Biden emlegette először az amerikai elnökjelölti vitában

– emlékeztet összefoglalójában az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. Miközben az elméleti lehetőségek között már az első hullám márciusi kezdete óta számolt a szakma a K alakú kilábalással.

A koronavírus-járvány alkotta új konszolidációs pálya lényege az, hogy a gazdasági fellendülés nem lesz teljes egészében L vagy éppen V alakú, ugyanis a járvány különböző hullámai között az egyes ágazatok viselkedése eltérően alakulhat. Ezt jelzi a K betű két, ellentétes irányba mutató szára. Így például a technológiai, a kereskedelmi, a számítógépes szolgáltatások piaca hamar visszapattanhat, ugyanakkor a turizmus, a vendéglátás vagy éppen a szórakoztatóipar hosszan elhúzódó nehézségekkel nézhet szembe.

A vendéglátás, szolgáltatás vendéglátás növekedési pályája biztosan lassú lesz, az ágazat hosszan elhúzódó nehézségekkel nézhet szembe.
Fotó: Bach Máté

Hazánkban az eddig alig ismert kilábalás-szcenáriót a Magyar Nemzeti Bank november végén, a legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentésében dobta be a köztudatba, mondván, a hazai bankszektor külső környezetére nézve elhúzódó, illetve ágazatonként és munkakörönként eltérő ütemű kilábalást a jegybank új szótárában a K alak jelképezi a legtalálóbban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.