időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

A nyitásra készül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Gulyás J. Attila
2021.02.05. 13:32
A nyitásra készül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Csaknem háromszázezren keresték fel tavaly a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, amikor a járvány miatti tavaszi korlátozások után a nyári hónapokra megnyílt a természetvédelmi területhez tartozó Dél-Bakony, a Tapolcai-medence, a Keszthelyi-fennsík és a Kis-Balaton 15 látogatóhelye.

A Balaton Felvidéki Nemzeti Parkban egész napos kirándulásokat tehetnek a családok Fotó: Szücs Ildikó

– Az 57 ezer hektáros nemzeti parkban a tóhoz egyik legközelebb eső bemutatóhelyünk a tihanyi Levendula-ház, amely a vulkánok egykori világa mellett a növénymetszés fortélyaival is megismerteti a látogatókat. Föld alatti utazásra, overallos kalandtúrára várja az érdeklődőket a Csodabogyó-barlang, míg egy város alatti csónakázás közben gyönyörködhetünk a Tapolcai-tavasbarlang fényeiben, Hegyestűn pedig egy kialudt vulkán kráterében sétálgathatunk. Emellett őshonos állatok vonzzák a látogatókat a kápolnapusztai bivalyrezervátumba, a Kis-Balatonnál pedig vezetett túrára indulhatunk Fekete István világába – sorolta lapunknak a legkedveltebb élményhelyeket a nemzeti park igazgatója.

Légi felvétel a Kis-Balatonról Zalavár közelében Fotó: MTI/Varga György

Puskás Zoltán jelezte: a járvány miatti korlátozások náluk is érvényesek, jelenleg szünetelnek a programjaik, és az erdei iskoláikat is be kellett zárni, de alig várják az enyhítést, hogy az előírt óvintézkedések mellett megnyithassák a bemutatóhelyeiket és újra szervezzék a szakvezetést, mivel várható, hogy az országon belüli utazások újraindulásával hamar felfut a látogatottságuk.

– Egy hétéves pályázati ciklus végén vagyunk, huszonegy pályázaton együttesen hatmilliárd forint fejlesztést tudtunk megvalósítani, amelynek jelentős része már kézzelfogható – ismertette az igazgató. Mint mondta, a múlt évben átadták a másfél milliárd forintba kerülő Kis-Balaton látogatóközpontot. A zöld tetős, környezetbarát létesítmény egy autópályát áthidaló vadátjáróhoz hasonlít, hatszáz négyzetméteres kiállítótérrel, komplett moziteremmel.

– Innen indulnak túrára a látogatók kenuval vagy golfautóval a diás-szigeti Fekete István-emlékhelyhez – hívta fel a figyelmet az egyik legjelentősebb beruházásukra az igazgató, hozzáfűzve, hogy túl vannak a balatonfüredi Lóczy-barlang látógatóközpontjának kivitelezési munkái felén is, és megtörtént a salföldi major fogadóépületének bővítése, a Dél-Balaton közeli Ordacsehinél pedig ugyancsak új látogatóközpontot húznak fel.

A Tapolcai-tavasbarlang csónakkal felfedezhető útvonalának egy része. A turisták mintegy 300 méteres szakaszt járhatnak be
Fotó: MTI/Nagy Lajos

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.