Hetvenezer vállalkozó utoljára nyújt be önállóan áfabevallást a héten

Tállai András úgy fogalmazott, hogy ez az év az adminisztrációcsökkentés egyik legfontosabb mérföldköve lesz.

Magyar Nemzet
2021. 02. 21. 14:01
null
Az államtitkár szerint Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az idén utoljára kénytelen az adóhatóság hathatós segítsége nélkül elkészíteni az áfabevallását az a hetvenezer vállalkozás, amelyek csütörtökig teljesíthetik éves áfabevallási kötelezettségüket – tájékoztatta Tállai András az MTI-t. – E cégeket jövőre már az adóhatóság segíti az egyik legbonyolultabb adózási kötelezettség teljesítésében azzal, hogy megküldi nekik a bevallás kiajánlott tervezetét – mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az államtitkár kiemelte, hogy hazánk az unióban az elsők között nyújt áfabevallás-kiajánlási szolgáltatást a vállalkozásoknak
Fotó: MTI

– Ez az év az adminisztrációcsökkentés egyik legfontosabb mérföldköve lesz – hangsúlyozta.

– Miután a kormány a családokat és a lakosságot már 2017-ben az e-szja bevezetésével megszabadította a személyijövedelemadó-bevallás kitöltésének a nyűgétől, 2021-ben a vállalkozókon a sor – mondta az államtitkár.

 

– Idén nyártól az adóhivatal áfabevallás-tervezetet ajánl ki az érintetteknek, ami évente mintegy félmillió vállalkozásnak jelent könnyebbséget. Először a 2021. júliusról szóló havi áfabevallás tervezetét ajánlja ki a hivatal – jegyezte meg. – Magyarország az Európai Unióban az elsők között nyújt áfabevallás-kiajánlási szolgáltatást a vállalkozásoknak – emelte ki Tállai András.

– Az idén debütáló szolgáltatás amellett, hogy versenyképességi szempontból is nagy előnyt jelent más országokkal szemben, segítheti a gazdaság újranyitását is, hiszen az adóadminisztráció csökkentésével, valamint a digitális átállás egyre erőteljesebbé válásával nemcsak időt, hanem pénzt is takaríthatnak meg a vállalkozások – magyarázta az államtitkár.

– A NAV a saját nyilvántartásaiban rendelkezésre álló adatokat, például az online számla- és pénztárgépadatokat ajánlja ki elektronikusan. A rendszer a számlák adatait tételsoronként megmutatja, továbbá biztosítja az adómértéknek (5, 18, illetve 27 százalék) vagy mentességnek megfelelő összesítést, valamint a fordított adózás alá tartozó számlák adatának megjelenítését – sorolta Tállai András.

– A NAV új szolgáltatása ezért egyrészt lehetővé teszi a cég saját ügyvitelének a digitalizálását, másrészt nagymértékben csökkenti a vállalkozások, illetve a könyvelők adminisztrációját már önmagában azáltal is, hogy az adóhivataltól érkező pontos adatok állnak majd a rendelkezésükre – részletezte az államtitkár.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.