Idén B tervet is készítenek a Tourinform-irodák

A balatoni Tourinform-irodák az előző év értékelése után már készülnek a korlátozások feloldására, a turizmus újraindulására. Történetükben először B terven is dolgoznak az idei főszezonra, keresik a helyzethez igazodó innovatív megoldásokat.

2021. 02. 19. 8:15
null
Keszthely, 2020. június 10. A felújított keszthelyi Tourinform iroda az átadás napján, 2020. június 10-én. A 100 magyarországi Tourinform iroda megújítására tavaly meghirdetett, egymilliárd forintos fejlesztési program keretében még ebben az évben további 25 irodát újítanak fel, jövőre pedig több tucatnyi iroda kap fejlesztési támogatást. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nyitva vagyunk, és miközben háttérmunkát végzünk, útbaigazítjuk a hétvégenként ide látogatókat. A jelenlegi kínálat nem mondható gazdagnak: mint ismert, Balatonfüred kulturális intézményei is bezártak, de a sétányok időnként – elsősorban szombaton és vasárnap – tele vannak vendégekkel. A Jókai Mórról elnevezett, háromemeletes Tamás-hegyi kilátóhoz is sokan ellátogatnak – közölte a Magyar Nemzettel Hock Zsófia, a balatonfüredi Tourinform-iroda munkatársa. Mint jelezte, kiadvánnyal készülnek a várossá nyilvánítás 50. évfordulójára, és bíznak a kulturális és sportélet tavaszi újraindulásában.

A felújított keszthelyi Tourinform átadása tavaly nyáron. A száz iroda megújítására 2019-ben meghirdetett, egymilliárd forintos fejlesztési programban sorra korszerűsítik az egységeket Fotó: MTI/Vasvári Tamás

„Minden információt megtalál erről a gyönyörű vidékről” – csalogatja a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület a honlapján az öt északi parti településre, Alsó- és Felsőörsre, Csopakra, Lovasra és Paloznakra a turistákat.

– November közepe óta mi is zárva vagyunk, de mindig van mit tenni. Most éppen egy hatmillió forintos LEADER (falufejlesztési) programon dolgozunk. Úgy gondolom, jók az esélyeink, szeretnénk, ha turisztikai körzetünk felkapott hely lenne – mondta lapunknak Pataki Júlia, a Tourinform-iroda vezetője. Felhívta a figyelmet: elkészült a Felső- és az Alsóörsöt összekötő kerékpárút, megkezdődött az útvonal zöldítése, és olyan megálló-, illetve szervizelő helyet is találnak a kerekezők, ahol mosdó is van.

– Már az irodánk is beszerzett néhány olyan eszközt, amit a segítségre szoruló bringások rendelkezésére bocsáthat. De komoly szervizszolgáltatásra nyilván még nem vállalkozunk – fogalmazott Pataki Júlia.

Almási strandja népszerű nyári pihenőhely, ahol arra számítanak, hogy az idei főszezonban is sok magyar piheni ki a fáradalmakat Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Dolgoznak a balatonalmádi iroda munkatársai is – derül ki Kepliné Blázsi Ágnes irodavezető tájékoztatójából. Érdeklődésünkre elmondta: külön öröm, hogy a járványmentes időszakban is töretlen volt és ma is tapasztalható a Kajla 7 határon című album iránti érdeklődés – egy felmérés szerint az iskolásoknak bevezetett pecsétgyűjtő füzet legkeresettebb átvevőhelye a balatoni települések közül Almádi volt.

Hozzátette: készül a 2020. évi statisztikai jelentés, és folytatódnak a hogyan továbbról szóló tárgyalások a nyári szezon előtti nyitás reményében. – Az iroda feladata továbbra is a város turisztikai információs füzetének a szerkesztése – tájékoztatott a szakember.

A helyi utazási élményeket nagyban befolyásolhatja a képzett, helyismerettel rendelkező irodai szakemberek munkája Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Hévízen sincs téli szünet a Tourinform-irodában, igaz, csak heti két alkalommal várják az érdeklődőket, emellett a Kisfaludy programban érdekelt magánszálláshelyek pályázati pénzének elszámolási munkáit segítik. A gyógyüdülőhely is jelentős támogatáshoz jutott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Tourinform-irodák és információs pontok korszerűsítésére kiírt pályázatán. – Készülnek a különböző célpiaci marketingstratégiák, és az idei rendezvények szervezésének előkészítő feladatai is munkát adnak – nyilatkozta Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A hévízi tófürdő működését is többször korlátozták tavaly, egyébként közkedveltsége miatt évek óta jelentős a vendégforgalma Fotó: MTI/Varga György

A déli parti üdülőhely átalakított irodájának nagytakarítása közben értük el a zamárdi Tourinform-iroda vezetőjét. Baller Zsuzsa örömmel számolt be róla, hogy hamarosan átadják a település vendégfogadó intézményét, az MTÜ 23 millió forintos támogatásából megújult munkahelyüket.

– Siófokon a régi helyükön maradnak a város főterén magasodó víztoronyban berendezkedett tourinformosok – mondta lapunknak a városháza sajtófőnöke. Illés Virágtól megtudtuk: január­tól nem a Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület, hanem az önkormányzat ernyője alatt működnek, és kisebb létszámmal végzik munkájukat a már hónapok óta zárva tartott iroda turisztikai szakemberei, akik az ügyfélfogadás szünetelése idején a nemzeti turisztikai adatbázist frissítik.

Május előtt eddig is csöndes maradt a parti szakasz Siófokon. Egyre többen kerekeznek le a tóhoz, a jó idő sokakat kicsal a természetbe Fotó: Havran Zoltán

Fogadószobák felújítása egymilliárdból

Több mint száz Tourinform-irodát alakíthatnak vagy építhetnek át a kormány 2019 elején bejelentett, egymilliárd forint irodafejlesztési programjának költségvetéséből. Az idegenforgalmi marketinget, a vendégek barátságos fogadását és tájékoztatását szolgáló irodákban évente 1,8 millió turista fordul meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.